Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bedenkers kabelbaan over het IJ geven niet op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2017, 19.17 uur

Ze zijn er nog lang niet klaar mee! De mannen achter het idee van de kabelbaan over het IJ. Nu de fietsbrug, die de kop van Java met Noord verbindt, zo goed als definitief is, pleiten ze voor nog meer verbindingen over het IJ. En ze hebben al een locatie op het oog, het Westelijk Havengebied.

Bas Dekker en Wim Wessels willen ervoor zorgen dat al het werk niet voor niets is geweest: 'Vorige week zijn de plannen gepresenteerd en daar viel op dat er nog maar weinig streepjes aan de westkant van het IJ zijn getekend, dus wij gaan vrolijk verder', aldus Dekker.

Lees ook: Conclusie onderzoek: kabelbaan over het IJ helemaal zo gek niet

Drukte aan de westkant
De permanente brugverbinding vinden ze prima, maar dat wil niet zeggen dat ze van plan zijn hun markante manier van oversteken dood te laten bloeden. Integendeel. Wim Wessels: 'Veel belangrijker is nog dat voorkomen moet worden dat aan de kant van de stad weer 40 - 50.000 woningen zijn gepland aan beide zijden van het IJ dat zich daar over een aantal jaar de situatie zich gaat voordoen die nu achter het CS aan de hand is. En dat is ontwikkeling aan de overkant zonder een goede bereikbaarheid.'

Lees ook: Amsterdammers kunnen geld doneren voor 'kansrijke' kabelbaan over het IJ

Gemeente
Het duo probeert Amsterdamse Havenbedrijf zover te krijgen om mee te doen. 'Wat wij de afgelopen twee jaar gedaan hebben dat is een jongensboek wat nu langzaamaan dichtgaat. Maar nu is het menens en het enige wat we nodig hebben is van de gemeente is dat ze meewerken. We hebben heel veel draagvlak bij de politieke partijen om aanvullingen te onderzoeken naast de standaard infrastructurele oplossingen zoals bruggen en tunnels. 

SAIL 2020
De initiatiefnemers gaan dus gewoon, sterker nog, het blijft niet bij een kabelbaan over het IJ. 'We komen steeds tot de ontdekking dat het niet gaat om een kabelbaantje van de ene naar de andere kant maar dat het moet gaat om een netwerk van kabelbanen in de stad die snel, flexibel en goedkoop heel Amsterdam-Noord aan alle kanten bereikbaar moet maken. Als het aan ons ligt is het sprongetje over het IJ voor ons de eerste fase en bouwen we het verder uit. Tijdens SAIL 2020 moet die kabelbaan er zijn!'