Stad

NL
V

Bezorgde woningbezitters bijeen: 'Laten we voorstellen dat niemand huilend de zaal verlaat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 januari 2017, 17.14 uur

Wethouder Eric van der Burg mocht gisteravond zijn erfpachtplannen uitleggen aan honderden woningbezitters in Pakhuis de Zwijger.

'Ik wil allereerst voorstellen dat niemand huilend de zaal verlaat', zei de gespreksleider aan het begin van de avond. Want de bezoekers kwamen niet uit enthousiasme, maar zaten vooral vol vragen over de keuze: wel of niet overstappen op eeuwigdurend erfpacht

Lees ook: Van der Burg overspoeld met reacties over erfpacht: 'Mensen zijn in paniek'

Het standpunt van Van der Burg is helder. Als huizenbezitter zul je er hoe dan ook aan moeten geloven. Die erfpacht gaat omhoog en in de gewilde wijken fors, of je nu in de oude of de nieuwe regeling zit. 'Ik kan mij dondersgoed voorstellen dat velen van u zich helemaal te pletter geschrokken zijn', aldus Van der Burg. 

Toch worden huizenbezitters niet extra benadeeld, vindt hij. 'Als je die bedragen ziet staan en je denkt, dat zijn wel enorme bedragen. Maar ik moet u er wel bij zeggen, het enige dat u daar ziet, is datgene wat u ook in het voortdurende stelsel, het stelsel waar u nu een contract voor heeft, al boven het hoofd hangt en hing.'

Lees ook: Huizenbezitters ongerust over nieuwe erfpacht: 'Alles binnen de Ring, forget it'

Maar veel huizenbezitter vinden het héle idee van zo'n verhoging van erfpacht simpelweg oneerlijk en onbetaalbaar. 'De gemeente zegt, dat is mijn grond, dus wij moeten een soort huur betalen. Dat vind ik dan goed. Maar dan moet je wel kijken naar inkomen', stelt een va hen.

Na afloop van de avond leek het er niet op dat veel van de huizenbezitters nu overtuigd zijn van de nieuwe regeling. De inspraakperiode over eeuwigdurend erfpacht loopt nog tot medio februari.