Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Aanhouding bij betoging op Schiphol tegen inreisverbod Trump

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 januari 2017, 21.01 uur

De Koninklijke Marechaussee heeft vanavond een aanhouding verricht tijdens een demonstratie op Schiphol. Ruim zeventig activisten protesteerden daar voor de ingang van Schiphol Plaza tegen het inreisverbod dat president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners van zeven moslimlanden.

De betogers hadden toestemming van de burgemeester van Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt, om buiten te demonstreren. Toen ze de hal in gingen, werden ze door de marechaussee tegengehouden en vervolgens weer naar buiten gestuurd. Een persoon is aangehouden door de marechaussee wegens belediging. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de betoging rustig verlopen.

Vliegtuigmaatschappij KLM weigerde dit weekeinde wegens het inreisverbod een aantal passagiers mee te nemen die naar de Verenigde Staten wilden. Een woordvoerster van de KLM zei zondag dat het bedrijf daarmee de instructies van de Amerikaanse autoriteiten opvolgt.

De betogers droegen borden met teksten als 'Trump psychopaat' en 'Stop Trump en Wilders'. Volgens de actievoerders zitten er over de hele wereld zo'n tweehonderd mensen vast op vliegvelden, omdat ze de VS niet in mogen.

abc5media_video_1

Demonstratie op #schiphol ten einde. Ongeveer 70 aanwezigen. Een aanhouding ivm belediging.

— Kon. Marechaussee (@marechaussee) January 29, 2017