Stad

NL
V

Amsterdammers proberen gezamenlijk woningen Van der Pekbuurt te kopen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2017, 16.42 uur

Amsterdammers hebben vandaag gezamenlijk 5,5 miljoen euro geboden op dertig woningen van Ymere in de Van der Pekbuurt in Noord. Het gaat om huizen in de Anemoonstraat en de Oleanderstraat.

De groep is een wooncoöperatie gestart om naar eigen zeggen de sociale woningmarkt in de buurt in balans te houden. Ze hebben zichzelf al een naam gegeven: de Copekcabana. De Co staat voor coöperatie, Pek voor de Van der Pekbuurt en de Cabana voor 'exotische dromen'. 'Van verbouwingen, de binnentuin, et cetera', legt een bewoonster uit. 

Copekcabana wil de woningen na aankoop in eigen beheer gaan verhuren aan mensen met een laag inkomen. Het hoopt als corporatie een korting te krijgen op de prijs: 'Die is nodig om de huurlasten van de sociale grens te kunnen hanteren.'

Naar Duits voorbeeld
De woningen worden nu tijdelijk verhuurd, maar Ymere gaat ze verkopen. De groep vreest dat de prijzen zo hoog worden dat alleen rijke kopers het kunnen betalen en heeft daarom een bod gedaan van 5,5 miljoen euro. Copekcabana heeft een Duitse bank bereid gevonden die ze dit geld wil lenen.

'In Duitsland is het financieringsmodel waarbij je collectief financiert voor de bouw of de koop van een eigen blok, is een gebruikelijk model', vertelt initiatiefnemer Bas van Vlaenderen. 'In Nederland ken je dat niet. Er wordt wel hard aan gewerkt trouwens, maar op dit moment is dat moeilijk.'

Of het bod wordt geaccepteerd door Ymere is nog maar de vraag. De marktwaarde ligt namelijk op 7,7 miljoen, meer dan twee miljoen euro hoger.