Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vader gekidnapte Insiya: 'Moeder ontvoerde het kind eerst'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 februari 2017, 13.15 uur

De vader van de ontvoerde Insiya is op Twitter een offensief gestart om zijn kant van het verhaal te verdedigen. Zijn ex zou het kind als eerste hebben ontvoerd.

Shehzad Hemani slaat flink om zich heen. De succesvolle zakenman uit India liet in september vorig jaar op gewelddadige wijze zijn tweejarige dochtertje Insiya kidnappen in Watergraafsmeer, om haar vervolgens naar zijn woonplaats Mumbai te smokkelen. Dat leverde hem een hoop media-aandacht en een signalering bij Interpol op.

Volledig onterecht, vindt Shehzad. Het zou allemaal anders zitten. Op Twitter stuurt hij berichten de wereld in waarin hij zijn ex, Nadia Rashid, ervan beschuldigt dat zij juist in eerste instantie hun dochtertje ontvoerde. En, zo schrijft hij, Interpol heeft nu ook een verzoek tot aanhouding tegen Nadia uitgevaardigd.

Interpol
Het is een nieuw hoofdstuk in de strijd om de voogdij van het peutertje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert Insiya terug naar Nederland te krijgen, maar vooralsnog staan de Indiase autoriteiten aan de kant van de vader. Die zijn ze ook niet van plan uit te leveren.

Dat neemt niet weg dat Shehzad bij buitenlandse trips het risico loopt aangehouden te worden door de signalering bij Interpol. Onhandig voor een zakenman. Op Twitter probeert hij zijn kant van het verhaal toe te lichten. De eerdere ontvoering voor de moeder zou in december 2014 hebben plaatsgevonden, toen ze met toestemming van de vader naar Amsterdam afreisde.

Indian child #insiya Hemani kidnapped to NL by greedy & imbecile Nadia Rashid in December '14 whose religion is $$,Lies & misleading people

— Shehzad Hemani (@shehzad_hemani) 5 februari 2017

Geld, leugens en bedrog
Volgens Shehzad weigerde ze indertijd terug naar India te komen. Daarom stapte hij in 2015 naar de Nederlandse rechter. Hij wijst nu op een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag waarin een rapport van het Internationaal Juridisch Instituut wordt aangehaald. Daarin staat dat volgens de islamitische rechtsopvatting in India de moeder niet bevoegd was het kind in Nederland te houden zonder zijn toestemming, omdat hij 'natural guardian' is.

Hij beschrijft Nadia, van wie hij officieel nog niet gescheiden is, als iemand wiens religie uit 'geld, leugens en bedrog' bestaat. Hij beschuldigt haar ervan hem te willen afpersen met het kind. 'Ik ben geen pinpas', schrijft hij.

Agressief
Daarnaast claimt hij dat Interpol nu ook een verzoek tot aanhouding van Nadia heeft doen uitgaan. 'Nadia is een gezochte crimineel in India en nu ook internationaal', zegt hij tegen AT5.

Lees ook: Nadia Rashid over ontvoerde dochter Insiya: 'hoop dat ze terugkomt, geeft mij kracht om door te gaan'

Ook valt hij op Twitter familieleden van Nadia aan, die ook gezocht zouden worden door Interpol. Hij bestookt de werkgever van een van hen met belastende berichten. De agressieve berichten worden afgewisseld met foto's van Insiya, vergezeld van liefkozende bijschriften.

Frustratie
'Als hij wil twitteren, dan doet hij dat maar', zegt Gerard Spong. Hij is de advocaat van Shehzad en zegt dat de bewering van zijn cliënt over de eerdere ontvoering door Nadia 'op zich' wel klopt, maar gecompliceerd is.

'Waar het ontvoeringsaspect in zit, is dat de moeder het kind niet terugbracht naar India. Volgens het Haagse hof was dat onrechtmatig, op basis van het recht in India.' Toch kwam er geen 'teruggeleidingsbevel'. 'Daar zit de motivatie en frustratie van mijn cliënt in: ik word nu strafrechtelijk vervolgd voor ontvoering, maar de ontvoering van de moeder wordt door de vingers gezien', zegt Spong.

abc5media_video_0

Dubai
Peter Plasman, advocaat van moeder Nadia, ziet de zaken anders. Hij en zijn cliënt zijn bekend met de beschuldigingen op Twitter. Volgens hem ging de moeder eind 2014 met toestemming van Shehzad naar Nederland. De beschuldigingen van ontvoering kwamen pas in 2015, nadat zij een scheiding had aangevraagd.

Lees ook: Ontvoering peuter Insiya tot in detail voorbereid

Tussen de vermeende ontvoering eind 2014 en de beschuldiging in 2015 is het stel nog samen met hun kindje in Dubai geweest. 'Dan praten we over begin 2015', zegt Plasman. 'De vader heeft toen nog een toestemmingsverklaring ondertekend dat de moeder met haar dochter naar Nederland mocht reizen.' In Dubai mag je alleen reizen met je kind als je de toestemming van beide ouders hebt. Als Shehzad van mening was dat Nadia hun kind ontvoerd had, zou hij die niet hebben gegeven, beargumenteert Plasman. 'Je ondertekent dan dat de ontvoerdster met je kind op pad mag uit Dubai.'

Gesignaleerd
'Hij is natuurlijk bezig om van die internationale signalering en mogelijke uitlevering af te komen. Dat mag hij doen, maar er klopt niks van', zegt Plasman. Hij benadrukt dat de zaak losstaat van de ontvoering vorig jaar. 'Naar Nederlands recht is er een kind met geweld onttrokken aan het ouderlijk gezag.'

Plasman en Nadia hebben ook de berichten gezien waarin Shehzad claimt dat zijn ex nu eveneens gesignaleerd staat bij Interpol. 'Wat er feitelijk van klopt, weet ik niet', zegt de advocaat. 'Ik heb tegen mijn cliënt gezegd dat ze zich er geen zorg om moet maken. Het kan ook flauwekul zijn.'

Volgens Plasman is het mogelijk dat Shehzad aangifte tegen Nadia heeft gedaan in India en 'een of andere autoriteit' dat bij Interpol neer heeft gelegd, maar vooralsnog heeft zijn cliënt nog niets gehoord van justitie. 'Als het serieus zou zijn, dan zou de Nederlandse justitie er nu wel van af weten.' Interpol zelf kan niet op de zaak ingaan.

abc5media_image_1

Wraak
'Hij is duidelijk bezig zijn straatje schoon te vegen', zegt Plasman. Hij denkt dat Shehzad's reputatie in India op het spel staat. Ook daar wordt over de zaak bericht. 'Misschien wil hij tegengas geven.'

Lees ook: Buurtbewoner overmeesterde ontvoerder peuter: 'Ik heb 'm goed geraakt'

Toch zit de zaak op verschillende fronten vast. Of, hoe en wanneer Insiya terugkomt naar Nederland is nog onbekend. Wellicht wordt Shehzad uitgeleverd, in een ander land aangehouden of neemt India de strafvervolging over. 'Het kan ook dat de partijen toch tot elkaar komen, dat de vader denkt dat het kind toch beter af is bij haar moeder', zegt Plasman.

Volgens hem gaat het Shehzad ook helemaal niet om zijn dochtertje. 'Mijn cliënt heeft altijd gezegd dat wanneer ze bij hem weg zou gaan, hij haar op alle mogelijke manieren stuk zou maken. Ze is ervan overtuigd dat het hem niet om zijn dochtertje gaat, maar om haar.' De 'agressie, laster en smaad' op Twitter zouden dat bevestigen. Nadia is ervan overtuigd dat hij waarmaakt wat hij eerder beloofde: 'Ik maak je helemaal kapot'.

Achtergrond
De toen tweejarige peuter werd 29 september vorig jaar meegenomen uit een woning aan de Anfieldroad in Oost. Volgens Peter Plasman, de advocaat van de moeder, was de ontvoering 'uitermate professioneel'. Nadia's auto werd zelfs gevolgd met GPS-trackers. De ochtend van de ontvoering verbleef Insiya bij haar oma.

Drie mannen hadden het meisje met geweld meegenomen. Een buurman van oma kon een van de kidnappers overmeesteren. Er zijn al vier verdachten aangehouden in de zaak. De coördinator van de ontvoering zou een oud-politieman zijn.