Start van hoofdcontent

Stad

nl

Chaos compleet: studentenwoningen opeens peperdure yuppenstudio's

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 februari 2017, 14.57 uur

Ruim honderd kleine woningen die voor studenten waren bedoeld, worden nu aangeboden als peperdure studio's voor starters. Dat is de schuld van de gemeente, zegt de overheid.

De 120 studio's van 30 vierkante meter vormen samen het complex 'NorthOrleans'. Het gebouw staat langs de Spijkerhaven in Noord, niet ver van de pont.

De bedoeling was altijd dat de kamertjes naar studenten zouden gaan, maar nu worden ze verhuurd aan 'jonge professionals' voor 1250 euro per maand (exclusief 225 euro aan servicekosten). Dat meldt Het Parool.

Oost-Europese arbeiders
Daar komt nog een project op het Koningin Wilhelminaplein bij. Daar werden 154 studentenkamers gebouwd in een oud ROC-gebouw, maar daar wonen nu vooral Oost-Europese arbeiders in.

De regering vindt dat de gemeente de fout in is gegaan. Op de Stopera hadden ze maximale huren kunnen afspreken met de verhuurders. Maar wethouder Laurens Ivens (Wonen) legt de schuld juist in Den Haag neer.

Lees ook: Al 1000 inschrijvingen voor millennialflatjes van 32 vierkante meter

Voor de twee projecten werden in 2014 vergunningen afgegeven waarin stond dat het om studentenwoningen ging. Maar twee jaar later oordeelde de Raad van State echter dat je helemaal niet doelgroepen mag uitsluiten bij de verhuur van woningen.

Marktwerking
Bovendien heeft de overheid in 2015 nog meer marktwerking mogelijk gemaakt op de huurmarkt. Kleine appartementen die vroeger niet zoveel kostten vanwege een puntensysteem, mogen nu ook voor hoge prijzen verhuurd worden.

Volgens Ivens had hij heel andere afspraken gemaakt met de ontwikkelaars als hij op de hoogte was geweest van de overheidsplannen.

Lees ook: Hoe de Amsterdamse vierkante meter in 14 jaar tijd 73% duurder werd

D66 komt met plan
In een ander artikel schrijft Het Parool vandaag over plannen van D66 om dit soort bizarre huurprijzen aan te pakken. De gemeente moet volgens de liberalen ervoor zorgen dat pensioenfondsen en verzekeraars gaan bouwen voor middeninkomens.

Die woningen zouden 710 tot 971 euro per maand moeten kosten en beschikbaar zijn voor huishoudens die 35.000 tot 55.000 euro bruto per jaar verdienen.