Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bespoten stoeptegels voor dementerenden: 'Sommigen raakten onmiddellijk verdwaald'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 februari 2017, 17.58 uur

Nooit meer verdwalen op weg naar de supermarkt. Dat is de bedoeling van de tegels die het Odensehuis in Zuid, een inloophuis voor mensen met lichte dementie, heeft bespoten.

De tegels liggen tussen het winkelcentrum en het inloophuis zelf in. Henk Nieuwenhuis is een van de Amsterdammers die het Odensehuis regelmatig bezoekt. Hij heeft vaak gezien dat anderen in de problemen kwamen. 'Die raakten onmiddellijk verdwaald. Die hebben we al een paar keer op moeten zoeken en nu is er een leidraad.'

De tegels moeten er ook voor zorgen dat de ouderen drukke kruispunten vermijden, zoals de oversteekplaats op het Olympiaplein. 'Kijk dat zebrapad en die stoplichten', vertelt Henk. 'Maar we hebben wel met mensen met dementie te maken. Die zien soms die stoplichten niet hoor.'

Zelfstandig blijven
Het Odensehuis hoopt dat mensen op deze manier zo lang mogelijk buiten kunnen blijven komen. 'Als ze wat minder de dingen kunnen onthouden, kunnen ze toch de route blijven lopen', vertelt Margo Langedijk van het Odensehuis. 'En dat is alleen maar mooi. Hoe langer je zelfstandig kunt blijven hoe beter dat natuurlijk is.

De verf op de tegels blijft ongeveer vier weken zitten. Daarna wordt besloten of er nieuwe tegels worden gelegd, die permanent blijven zitten.