Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zwaar mishandelde homo-echtpaar doet verhaal: 'Hoe kan dat gebeuren eigenlijk? En dat in Amsterdam'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 februari 2017, 11.14 uur · Foto: Politie

Twee mannen van 51 en 55 jaar zijn op zondag 16 oktober vorig jaar - mogelijk vanwege hun seksuele geaardheid - door drie jongens zwaar mishandeld op de Ruijterkade. Omstanders grepen snel in en maakten foto's van de daders, ook zijn ze gefilmd door een bewakingscamera. Eén van de slachtoffers deed vanavond zijn verhaal bij Opsporing Verzocht.

'Ik loop al 52 jaar gezellig rond in Amsterdam en dit is eigenlijk de eerste, ergste en gelijk de grootste keer dat mij zoiets overkomt en daarom kan ik er ook niet tegen dat dat zomaar gebeurt', vertelt de man. Hij ging op zaterdagavond 15 oktober samen met zijn echtgenoot een feestje vieren in Noord: 'Een verjaardag, eigenlijk. Dat deden ze in een feestzaal in Noord. Daar waren we geweest. Het was heel leuk, gezellig. Prima.'

Lees ook: Homoseksuele mannen ernstig mishandeld op pont, slachtoffer in gezicht getrapt

Terwijl het stel samen feest viert, nemen drie mannen achter CS rond 00.30 uur de pont naar Noord. Wat de drie mannen in Noord zijn gaan doen is niet duidelijk, maar na slechts een halfuur zijn ze alweer terug en stappen ongeveer als laatsten met hun scooter op de pont van 01.52 uur. Ook het echtpaar neemt deze pont. Omstanders horen hoe de drie jongens de mannen op de pont uitdagen en telkens ‘homo’ naar ze roepen. 

abc5media_image_1

'We zijn nergens op ingegaan'
'Het was aardig druk op de hele pont. We reden dus door tot bijna vooraan. En ja, daar begon het, eigenlijk', vertelt het slachtoffer. 'Ik stond aan de ene kant van de scooter, m'n vriend aan de andere kant. Dus die had zoiets van: kom maar hier staan. Toen zei die ene gast al van: ja hou je vriendje maar bij je. Stelletje homo's. En ja, wat zit je nou te kijken? Wat is er dan? Moet je wat? Nou daar begon het agressieve gedrag mee. We zijn nergens op ingegaan. We hadden zoiets van: laat maar zitten. Het zal wel.'

Vrijwel direct na aankomst bij CS gaat het enkele tientallen meters verder op het fietspad van de Ruijterkade mis. Op dat moment rijdt het echtpaar achter de mannen, maar opeens remmen zij en snijden de twee achter hen zo af, dat ze beiden van hun scooter vallen. De man achterop duwt eerst zijn eigen vriend weg en schopt dan meteen de bestuurder. Ook zijn echtgenoot krijgt klappen en wordt het fietspad opgesleurd en mishandeld.

'M'n lampje ging uit'
'Meteen werd je aan alle kanten eigenlijk in elkaar getrapt. Zomaar uit het niets eigenlijk. De eerste schop, klap, was gelijk m'n lampje uit. M'n partner lag op de grond. Die kreeg een knietje en schoppen en een paar klappen tegen z'n gezicht. Dus z'n hele ene kant van z'n gezicht lag helemaal open van boven tot onder z'n kin. En dat is gewoon, ja, drama. We konden gewoon niets doen. Dan sta je zo machteloos. Ja, hoe kan dat gebeuren eigenlijk? En dat in Amsterdam', vroeg het slachtoffer zich vanavond bij Opsporing Verzocht af.

abc5media_image_2

Studenten grijpen in
Drie langskomende studenten grijpen in. Ze jagen de man die het bewusteloze slachtoffer op de grond mishandelt weg en ook de andere twee mannen gaan weer naar hun scooters. Bij het weggaan maakt de dader achterop de scooter nog een gebaar naar de achterblijvers. Eén van de studenten maakt snel nog foto’s van de daders, voordat die wegvluchten richting het Paleis van Justitie aan het IJdok.

Het echtpaar kenden de drie mannen niet. Zeer waarschijnlijk zijn ze alleen zo mishandeld vanwege hun geaardheid. De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling. Zij kunnen bellen met 0800-6070, of anoniem via 0800-7000. Ook Roze in Blauw is bereikbaar via 088-1691234.