Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammer verliest deel van hand bij plofkraak

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 februari 2017, 10.50 uur · Foto: Opsporing Verzocht

Een 28-jarige Amsterdammer die een plofkraak probeerde te plegen in het Gelderse Didam, is daarbij een deel van zijn hand kwijtgeraakt.

Dat maakte Opsporing Verzocht gisteravond bekend. De man doet op 26 januari rond 3.10 een poging tot plofkraak op een geldautomaat aan de Wilhelminastraat in Didam. De explosievendienst vindt een achtergebleven explosief en brengt deze ergens anders tot ontploffing. Meerdere woningen boven de pinautomaat worden ontruimd.

Op de plek wordt bloed aangetroffen. Uit DNA-onderzoek blijkt dit bloed van een 28-jarige Amsterdammer te zijn. Hij is een deel van zijn hand verloren bij de plofkraak. Een blonde vrouw brengt hem binnen een uur na de plofkraak naar een ziekenhuis in Ede. De politie zegt niet te weten hoe en waar zij de verdachte is tegengekomen. Ze wordt gezien als een belangrijke getuige en reed in een Peugeot, vermoedelijk een cabriolet.

Meerdere daders
De Amsterdammer is op 9 februari aangehouden. De politie denkt dat er minstens twee daders bij de poging tot plofkraak betrokken waren. 'Het is niet uit te sluiten dat ook de tweede dader gewond geraakt is bij de plofkraak.'

Wie meer weet over de plofkraak of de blonde vrouw wordt verzocht zich te melden bij de politie.