Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Meerderheid gemeenteraad wil straatintimidatie strafbaar stellen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 februari 2017, 17.40 uur

Een meerderheid van de politieke partijen in de gemeenteraad heeft zojuist ingestemd met het voorstel om zogenoemde straatintimidatie strafbaar te stellen.

Het voorstel werd ingediend door VVD en CDA. Eerder ging het stadsbestuur al akkoord en nu is de gemeenteraad dat ook. Daarmee kan het intimideren van mensen op straat door bijvoorbeeld te schelden of te sissen beboet worden. Daarvoor wil de gemeente onder meer anonieme toezichthouders inzetten.

Lees ook: Van der Laan wil lok-opsporingsambtenaren inzetten tegen straatintimidatie

Coalitiepartij D66 steunde het plan niet. De partij vindt dat er een wet moet komen die overal in het land hetzelfde is, in plaats van een regel die alleen in Amsterdam geldt. 'De strafbepaling is nu te onduidelijk en als je dit al wil, moet je het landelijk regelen.'

De boetes zijn overigens niet het enige wat Amsterdam gaat ondernemen tegen straatintimidatie. Zo gaat er veel gebeuren in de preventieve sfeer met onder meer een grote campagne en voorlichting op scholen. 

Initiatiefvoorstel 'Amsterdam tegen straatintimidatie' van CDA en VVD Amsterdam is net aangenomen door de gemeenteraad! #raad020 pic.twitter.com/vZuaQpMZRU

— CDA Amsterdam (@CDAAmsterdam) February 15, 2017