Ajax

UPDATE: Ajax-supporters belaagd door tientallen gemaskerde hooligans

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 februari 2017, 15.50 uur

Tientallen gemaskerde hooligans hebben gisteravond een groep Ajax-supporters belaagd.

Dat gebeurde in een cafeetje in Warschau, waar Ajax vanavond een duel in de Europa League speelt. Het gebeurde even na half elf. Er waren toen zo'n twintig tot dertig Nederlanders aanwezig, maar ook veel Poolse gasten die naar live muziek kwamen luisteren. Volgens een medewerker van het café gedroegen de Ajacieden zich goed.

De aanvallers gooiden stenen en andere voorwerpen naar de Ajacieden. Volgens lokale media - die de Poolse politie spraken - raakte niemand gewond. Het café is wel kort en klein geslagen. Dat is ook te zien op videobeelden.

Pijl en boog
Een Ajax-fan die nu in de Poolse hoofdstad is, vertelt aan AT5 dat de dadergroep bestond uit de nationalistische aanhang van Legia Warschau en ADO Den Haag-supporters. 'Ze hadden benzine en fakkels bij zich, de hele kroeg is naar zijn grootje. Ze hadden serieus pijl en boog mee!' zegt hij.

Eerder ging al het gerucht dat supporters van ADO naar Polen zouden afreizen om met de bevriende aanhang van Legia Warschau op Ajacieden te jagen. Het zou een wraakactie zijn voor de eerdere vernieling van hun supportershonk.

Geen arrestaties
Omdat de daders gemaskerd waren, kan de eigenaar van café Chmury in de wijk Praga weinig zeggen over hun identiteit. Ze wisten allemaal te ontkomen. De politie vraagt getuigen om hun informatie te delen, eventueel zelfs anoniem.

Eerder waarschuwde Ajax z'n supporters al voor de gewelddadige aanhang van Legia Warschau.

Aanvullende beelden vanuit #Warschau waarin te zien is dat het café in brand staat en dat het barpersoneel wordt belaagd met fakkels. #Ajax pic.twitter.com/7URSd7LHOj

— Bas Scharwachter (@BasScharwachter) 16 februari 2017

Meer incidenten
Volgens lokale media was de bestorming van het café niet het enige incident afgelopen nacht.

hotel with Ajax fans is attacked, there is much damage. in another hotel ajax fans are asked to leave.

— Hardcorehooligan.nl (@HHooligan) 16 februari 2017

Ook de website Hardcorehooligan.nl schrijft dat er een hotel met Ajax-supporters is belaagd. In een ander hotel zouden Nederlandse fans zijn gevraagd om te vertrekken.

Reactie Legia
Seweryn Dmowski, de persvoorlichter van Legia, laat op Twitter weten dat hij bekend is met de berichten over de bestorming van het café. Hij zegt dat zijn club alle vormen van geweld en vandalisme veroordeelt.

Tegelijkertijd doet hij erg z'n best om duidelijk te maken dat de club niet verantwoordelijk is voor dit soort gedrag van fans. Hij vindt dat een taak van de overheid.