Stad

Uitbraak hepatitis A-besmettingen onder homomannen: GGD raadt vaccinaties aan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 februari 2017, 13.33 uur

flickr.com / KOMUnews
flickr.com / KOMUnews

Sinds september 2016 zijn er in de stad twaalf homo- en biseksuele mannen via seksueel contact besmet geraakt met het hepatitis A-virus. Dat is opmerkelijk omdat er sinds 2011 geen enkele besmetting meer geregistreerd is onder homomannen in de stad.

Volgens de GGD zijn de twaalf gevallen in Amsterdam onderdeel van een grotere uitbraak in Europa. In Engeland, Duitsland, Italië en Spanje zijn meer gevallen van besmettingen onder homomannen bekend. Voor de GGD Amsterdam is het reden genoeg om aan de bel te trekken, want de verwachting is dat de uitbraak zich gaat uitbreiden. Zij roepen mannen die seks hebben met andere mannen op om zich tegen het virus te laten vaccineren. 

Ernstig ziek worden
'Na één vaccinatie ben je een jaar beschermd. Maar na de tweede 30 jaar. De kans dat je dan nog ziek wordt is nihil', vertelt een woordvoerder van de GGD. 'Als je al besmet bent met hiv of weinig afweer hebt, dan kun je alsnog ziek worden.' De gezondheidsdienst raadt mannen meteen aan om zich ook in te laten enten tegen hepatitis B. Heb je namelijk een chronische hepatitis B- of C-infectie, dan kun je van hepatitis A ernstig ziek worden.

Mensen die ziek worden van het hepatitis A-virus kunnen de volgende klachten hebben: misselijkheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. Ook kunnen er verkleuringen van ontlasting en urine optreden. In extreme gevallen kan er geelzucht optreden. Bij hoge uitzondering kan een hepatitis A-besmetting levensbedreigend zijn.

Inentingen voor risicogroep
Homo- en biseksuele mannen behoren tot een risicogroep en kunnen daarom zich daarom tegen een lager tarief laten inenten. Eén vaccinatie kost 25 euro. Een volledige reeks van drie inentingen kost 75 euro. Bekijk voor meer informatie de site van de GGD.