Dertien werkkampen voor Joden in Amsterdam tijdens Tweede Wereldoorlog

0
Whatsapp

Stad

Dertien werkkampen voor Joden in Amsterdam tijdens Tweede Wereldoorlog

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 februari 2017, 18.45 uur

Amsterdam telde in de Tweede Wereldoorlog dertien werkkampen voor Joden. Dat blijkt uit onderzoek van amateurhistoricus Lion Tokkie. Volgens Tokkie zijn de werkkampen een vergeten stuk geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Wij gingen mee op onderzoek in het Amsterdamse Bos.

Vier van de dertien lagen in het Amsterdamse Bos. Lion Tokkie kwam achter het bestaan van de werkkampen op deze plek door verhalen, maar ook op luchtfoto's was te zien dat er door ophogingen en verlagingen ooit iets gestaan moet hebben. 'Ze gingen hier het land op, verkleedden zich, klompen aan, schop en dan zoals die sloot daarachter eruit halen. Dat was hun dagelijkse werk. Ze moesten lichamelijk zwaar werk doen om loon naar arbeid te krijgen', vertelt Tokkie.

Hoewel het geen afgesloten kampen waren, vormen ze volgens Tokkie toch een essentiële schakel in de holocaust. Vanaf oktober 1942 werden de Joden gedeporteerd en stopt het werk. Inmiddels is het een beschermd broedgebied. De geschiedenis van de werkkampen is nauwelijks bekend, des te belangrijker dat er onderzoek komt. 

Om het project te voltooien is er nog ruim 10.000 euro nodig. Wie wil doneren kan daarvoor terecht op werkkampen.nl

Whatsapp