Start van hoofdcontent

Stad

nl

Peiling: PvdA grootste in Amsterdam, GroenLinks bijna verviervoudigd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 februari 2017, 19.55 uur

De PvdA is weer de grootste partij van Amsterdam. Althans, als we uitgaan van de laatste peiling van onderzoeksbureau OIS in opdracht van AT5. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was de partij voor het eerst in decennia niet meer de grootste in de stad. GroenLinks zit de PvdA op de hielen en is volgens de peiling bijna verviervoudigd.

Volgens de laatste peiling haalt de PvdA 20,3 procent van de stemmen. En dat is net genoeg om weer de grootste te zijn. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kwam de partij nog maar tot 18,4 procent van de stemmen en werd D66 de grootste.

Lees ook: Peiling: 'Amsterdammers lopen niet warm voor Geert Wilders'

Toch ziet opiniepeiler Jeroen Slot dit niet als winst, omdat de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 nog 35,9 procent van de stemmen haalde en in het kabinet zijn gekomen: 'Als je kijkt naar de kiezersgunst, dan worden ze niet beloond voor hun regeringsperiode. We zien zowel voor de VVD als de PvdA verlies. We zien dat met name kiezers die niet het gevoel hebben dat de afgelopen periode in hun ogen Nederland beter gemaakt heeft of hun eigen financiële positie verbeterd heeft, dat die kiezers op zoek gaan naar een andere partij of nog sterk twijfelen.'

abc5media_image_0

GroenLinks 
In de peilingen zit GroenLinks de PvdA op de hielen. Die partij haalt 20 procent van de Amsterdamse stemmen. Bijna vier keer zo veel als bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. 'Dat komt omdat hier veel jonge mensen wonen, veel hoog opgeleide kiezers. En die worden nog wat meer aangesproken door het verhaal van Jesse Klaver dan andere kiezers', legt Slot uit.

Lees ook: PvdA-kiezers draaien: 'Omdat ze met de VVD hebben geregeerd'

Toch zien de Amsterdammers Jesse Klaver als premier niet zo zitten. Slechts 10 procent wil dat hij straks de kar trekt. De voorkeur gaat uit naar PvdA'er en voormalig wethouder Asscher, 18 procent wil hem als minister-president. 'De Amsterdammer Lodewijk Asscher staat dan op één. Het verschil met Pechtold is niet zo heel erg groot en ook Rutte zit dicht in de buurt, maar het zijn die drie kandidaten die veel genoemd worden', besluit de opiniepeiler.

abc5media_image_1