112

NL
V

Aangifte doen te moeilijk voor toeristen: 'Formulieren alleen in Nederlands beschikbaar'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2017, 10.56 uur

Het is voor toeristen veel te moeilijk om aangifte te doen. Dat zegt criminoloog Jasper van der Kemp. Door het verdwijnen van wijkbureaus moet dit vaak online gedaan worden. Voor toeristen erg lastig, alleen al omdat het aangifteformulier niet in het Engels beschikbaar is.

Het formulier is alleen in het Nederlands beschikbaar. Terwijl het online aangifte doen juist voor toeristen erg belangrijk is. 'Toeristen worden natuurlijk relatief veel slachtoffer van criminaliteit als zakkenrollerij en straatroof. Dus je wil wel dat die aangifte kunnen doen. Dus het is belangrijk dat zij ook een mogelijkheid hebben en een goed toegankelijke mogelijkheid', zegt Van der Kemp.

Lees ook: Oud-korpschef en PvdA willen meer wijkbureaus: 'Het worden er stap voor stap minder'

Een andere optie voor toeristen is om aangifte te doen bij een politiebureau. Van der Kemp: 'Het probleem is die zijn er niet heel veel, dus het vinden van een politiebureau in de buurt waar je aangifte kan doen is al lastig voor toeristen. En ze zijn ook zo verspreid tegenwoordig door heel veel buurten heen.'

Vragen ook lastig
Naast dat het aangifteformulier alleen in het Nederlands beschikbaar is, zijn de vragen ook nog erg lastig. 'Als je aangifte wil doen wil je graag dat mensen zo goed mogelijk in hun eigen taal kunnen verwoorden wat ze kwijt moeten. Dat is natuurlijk voor de meeste mensen ook niet perse Engels, dus dat je daar meerdere pagina's beschikbaar zou moeten hebben kan ik me voorstellen', vindt Van der Kemp.

Lees ook: Noodkreet hoofdcommissaris: 500 extra politieagenten nodig in Amsterdam

Daarnaast hoopt Van der Kemp dat er meer politiebureau's komen waar toeristen aangifte kunnen doen: 'Als je mensen aan het bureau hebt, dan weet je dat je gericht vragen moet stellen. Kunt u me nog meer informatie geven of is er nog iets anders wat mensen over het hoofd hebben gezien, dat mis je bij online aangiftes.'