Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Vanavond voor de allerlaatste keer groots barbecueën in Vondelpark

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2017, 13.03 uur · Foto: Flickr / Steven Depolo

Een klein traantje mag gelaten worden, maar vanavond is het dan toch zover: de allerlaatste BBQ-dag in het Vondelpark. Vanaf morgen is het officieel verboden om in het park vlees, groente, vis en dergelijke te roosteren.

En dat moet groots gevierd worden, moeten de organisatoren achter 'De Laatste Vondelpark BBQ!' gedacht hebben. 'Amsterdam met meer dan 25 graden zal nooit meer hetzelfde zijn, nu we vanaf 1 maart 2017 niet meer mogen BBQ’en in het Vondelpark', valt te lezen op Facebook. 'Wij brengen nog één keer die BBQ in het Vondelpark, om hem legendarisch af te sluiten.'

En dat is Amsterdam blijkbaar met hen eens, want inmiddels zijn er ruim 1800 mensen die wel geïnteresseerd zijn in dat laatste worstje. De weersvoorspelling is niet heel goed, maar organisator Melvin laat op Facebook weten nog op zoek te zijn naar partytenten. 'Het zou lelijk zijn om alles te moeten cancelen vanwege een beetje regen, weet je', zegt Melvin tegen Metro Nieuws. Ben je van plan om te komen? Haal dan wel een bbq-pakket bij de supermarkt, want de organisatie zorgt alleen voor de barbecues en wat fris.

Verbod
De bestuurscommissie in Zuid stemde eind januari in met het verbod. Na elke mooie zomerdag laaide de discussie over het verbieden van barbecueën in het park weer op. De vele honderden barbecueënde parkbezoekers zorgden voor veel rommel en overlast.

Lees ook: Vondelpark krijgt algeheel bbq-verbod

De VVD in Zuid stuurde al langer aan op een verbod. 'Deze beslissing is nodig om de hoge kosten en afvaloverlast in het Vondelpark aan te kunnen pakken. Bovendien zijn er in acht parken in Amsterdam voldoende alternatieve barbecueplekken aanwezig', aldus VVD-bestuurscommissielid Daan Wijnants. Volgens de partij kost het barbecueën in het park ruim 200.000 euro per jaar, plus handhaving en politie-inzet.

Ga jij de allerlaatste BBQ bijwonen? Laat het ons weten via [email protected]. Zou je wel een drumstick willen delen met een AT5-verslaggever? Laat het dan ook meteen even weten.