112

NL
V

Moeder ontvoerde Insiya kreeg eisenpakket van ex: 'Ernstige afpersing'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2017, 14.47 uur

Nadia Rashid, de moeder van de 2-jarige Insiya die ontvoerd is naar India, mocht wat haar ex betreft onder bepaalde voorwaarden weer contact opnemen met haar dochtertje. 'Afpersing', noemt ze het.

Eind vorig jaar heeft Shehzad Hemani via zijn advocaat, Gerard Spong, een voorstel gedaan met een aantal eisen. Nadia moest haar aangifte intrekken en het ouderlijk gezag volledig overdragen aan Shehzad, dan zou ze haar kindje weer mogen zien. 'Dit is een ernstige vorm van afpersing', vindt ze.

Lees ook: Nieuwe arrestaties in ontvoeringszaak Insiya: 'neef van vader opgepakt in Iran'

Shehzad bevestigt tegenover AT5 dat de advocaten van het gescheiden stel over - zoals hij het noemt - 'een omgangsregeling en gerelateerde onderwerpen' hebben onderhandeld. 'Ze wees het contact met mijn dochter af, helaas.'

Onzin
Op de vraag of hij nog altijd dezelfde eisen stelt, antwoordt de Indiase zakenman dat ze onderwerp van discussie kunnen zijn. 'Ik wil niet dat een kind vervreemd raakt van een ouder, in die situatie zat ik zelf juist twee jaar lang. Ik weet hoe het voelt.' Spong zelf wil geen commentaar geven.

Nadia noemt de uitleg van Shehzad 'pure onzin'. 'Ik wil heel graag contact met mijn dochter', zegt ze. Maar ze wijst het eisenpakket van haar ex af. 'Ik wil niet afgeperst worden.' Shehzad vraagt haar bovendien dingen te regelen waar zij helemaal geen invloed op heeft, zoals de signalering bij Interpol.

Petitie
Nadia lanceerde deze week een petitie, en lichtte die gisteravond toe bij RTL Late Night. Al ruim 11.000 mensen hebben die ondertekend. Ze hoopt dat de handtekeningen de aandacht zullen trekken van de Indiase regering, zodat de minister van Buitenlandse Zaken samen zal werken met de Nederlandse autoriteiten om Insiya weer naar Nederland te krijgen.

Lees ook: Ontvoering peuter Insiya tot in detail voorbereid

Insiya werd vorig jaar september ontvoerd uit een woning aan de Anfieldroad in Oost. Een team van professionals, gewapend met tasers en tiewraps, namen de peuter op gewelddadige wijze mee en smokkelde haar naar haar vader in India.

Sindsdien doet Nadia er alles aan om haar dochtertje weer te zien. Inmiddels zijn al meerdere vermeende handlangers van Shehzad in binnen- en buitenland opgepakt. Zelf staat hij gesignaleerd bij Interpol en loopt hij in allerlei landen het risico om aangehouden te worden. Hij is een offensief gestart om de beeldvorming in zijn voordeel te kantelen.

Lees ook: Vader gekidnapte Insiya: 'Moeder ontvoerde het kind eerst'