Stad

GVB: 'Amsterdammers moeten wennen aan staan in de tram'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2017, 15.58 uur · Foto: Anne Sachtleven

Whatsapp

Wat het GVB betreft moeten gezonde, fitte Amsterdammers eraan wennen dat ze niet altijd een zitplaats hebben in de tram.

Het bedrijf heeft 63 nieuwe trams besteld. Dit nieuwe type heeft minder stoeltjes dan de huidige modellen, waardoor er dus meer mensen moeten staan. In Het Parool laat een woordvoerder van het GVB weten dat dit nodig is omdat de stad steeds drukker wordt. Ook de Noord/Zuidlijn zal de druk op een aantal lijnen flink verhogen.

Lees ook: Stilstaande trams door 'extreme drukte' rond de Dam

Voor passagiers die slecht te been zijn, blijven er volgens het GVB genoeg zitplaatsen. 'Maar net als in andere wereldsteden zullen gewone, gezonde en fitte Amsterdammers eraan moeten wennen dat ze soms moeten staan tijdens hun reis', zegt de woordvoerder.

Piept en kraakt
'Meer materieel inzetten is geen optie: we zetten die al maximaal in. Het is krap, het piept en het kraakt. Door meer ruimte te maken in de tram, voorkomen we dat we mensen moeten laten staan op de halte. Ik denk dat ze liever staan dan dat ze achterblijven.'

Lees ook: Blinde Esther over intercom tram 'geïntimideerd' door conducteur

Reizigersorganisaties zijn echter niet tevreden met het verdwijnen van de zitplaatsen. Ook Cliëntenbelang Amsterdam is boos. 'Voor mensen met een beperking wordt het daardoor langzaam maar zeker onmogelijk om te reizen met het ov. Wij horen regelmatig van mensen die niet meer durven en niet meer kunnen', zegt een woordvoerder.

Whatsapp