Stad

NL
V

Vernieuwen stationsgebied gaat vijf jaar duren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2017, 20.47 uur

Minder auto's en meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Dat gaat er veranderen bij het Centraal Station.

De gemeente heeft het plan 'De Entree' gepresenteerd, waarin staat hoe ze het stationsgebied gaan vernieuwen. Het kost wel even tijd, vanaf volgend jaar is er vijf jaar lang een grote bouwput voor CS. Het plan gaat rond de 145 miljoen euro kosten.

De gemeente wil meer ruimte voor voetgangers en het openbaar vervoer creëren. Ook het fietsenprobleem wordt aangepakt. Er komt er onder water een stalling voor zevenduizend fietsen. Projectleider Bart-Jan Kouwenhoven: 'En het mooie daarvan is, is dat je vanuit die stalling bent je direct onder het water door naar de metrohal kunt lopen.' Met de auto langs het station rijden kan straks niet meer.

Hinder
De klinkers voor het station gaan eruit, daarvoor in de plaats komt natuurstenen plaveisel. De tramhaltes worden toegankelijk gemaakt voor gehandicapten. Dat heeft heel wat voeten in de aarde. 'Het zal voor hinder kunnen zorgen, dat kunnen wij niet vermijden.'

Het geduld van de Amsterdammers wordt op de proef gesteld. Het stationsgebied is al een bouwput sinds veertien jaar geleden de bouw van de Noord-Zuidlijn is begonnen. 'Tsja, zijn we ooit klaar, dat is de vraag... Ik denk dat we straks met dit project een prachtig gebied hebben opgeleverd. We hebben wat dat betreft niet zo'n hele goede naam met grote bouwprojecten, maar in ons geval hopen wij ons natuurlijk aan de plannen te houden.'

In 2018 moeten de werkzaamheden beginnen en als alles goed gaat, is het in 2023 klaar.