Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

'Verstandige reaguurders' struinen rechtse sites af om PVV te stoppen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 maart 2017, 18.23 uur

Operatie Libero is van start. Een groep activisten probeert rechtse 'reaguurders' ervan te overtuigen om niet op de PVV te stemmen.

Met een biertje of een kopje thee kropen de activisten achter hun laptop en zochten ze het gesprek op met rechtse types op internet. Bijvoorbeeld op Facebook en een website als Geenstijl.nl. 'We gaan echt voor de ontmoeting en niet voor het conflict', zegt Operatie Libero-voorzitter Esther Polak.

Eigenlijk infiltreren de activisten de reactiesecties van websites om vervolgens als 'verstandige reaguurders' op te treden. Het blijkt echter nog niet zo makkelijk om het gesprek aan te gaan met te overtuigen PVV-stemmers, merken de undercoverreaguurders op.

Anti-PVV
'Wie weet haalt het wat uit', zegt een van de activisten. Hij hoopt twee dingen te bereiken. 'Mensen overtuigen om niet op de PVV te stemmen, en zelf wat beter de mensen begrijpen die op de PVV willen stemmen.'

'Of het helpt? Ik weet het niet', zegt een ander. 'Maar ja, tienduizend, twintigduizend, dertigduizend mensen die dit doen? Het kan zo een zeteltje schelen. We zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is dat Operatie Libero een verschil gaat maken.

Of Operatie Libero een succes is, merken we op 15 maart als de verkiezingsuitslagen binnenkomen.