Stad

NL
V

Zoektocht naar illegale onderhuur ook op Facebook

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 maart 2017, 13.44 uur

Woningcorporaties hebben woonfraudeteams in de arm genomen om illegale onderhuur van sociale huurwoningen tegen te gaan. Veel goedkope woningen blijken nog te worden verhuurd voor bijvoorbeeld Airbnb, hennepteelt of illegale prostitutie.

De handhavers van woningcorporatie Ymere zoeken naar woonfraude via de beschikbare registers van de gemeente, Facebook en handhavers gaan langs de deuren. Ook houden de handhavers het aanbod op Airbnb scherp in de gaten, meldt De Telegraaf.

Schuilnaam
'Veel huurders op Airbnb weten dat ze in overtreding zijn', zegt een handhaver in de krant. 'Om die reden geven ze de locatie van hun appartement alleen bij benadering aan en adverteren ze met schuilnamen en van Google geplukte profielfoto's'.

Lees ook: D66: Onderhuurder, verlink je huisbaas

De handhavers van Ymere speuren jaarlijks zo'n vierhonderd gevallen van woonfraude op. Wie betrapt wordt, loopt het risico zijn sociale huurwoning te verliezen.

Niet alleen Ymere, ook andere woningcorporaties werken met dergelijke teams. In totaal werden vorig jaar 961 gevallen van woonfraude geconstateerd, meldt De Telegraaf.