De Amsterdamse politie ziet mogelijkheden om liquidaties in de onderwereld op te lossen dankzij de 3,6 miljoen onderschepte berichten uit door criminelen gebruikte communicatienetwerken. Dat meldt een woordvoerder van de politie.
‘Het gaat om een enorme hoeveelheid informatie, waarvan het de nodige tijd zal kosten om ze in de lopende onderzoeken te verwerken. We zien een aantal liquidaties voorbijkomen in de versleutelde gegevens’, zegt het hoofd van de regionale recherche van de Amsterdam, Olivier Dutilh tegen Elsevier.
Behalve liquidaties zegt het Openbaar Ministerie ook informatie te hebben onderschept over gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit in het hele land.
'Tekst van zeven universiteitsbibliotheken'
De politie heeft 7 terabyte aan data weten veilig te stellen. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met alle tekst uit zeven grote universiteitsbibliotheken. Het afgeschermde netwerk bestond uit ongeveer 40 duizend telefoons.
De politie onderschepte de berichten via het Nederlandse bedrijf Ennetcom, volgens het OM de 'grootste aanbieder van versleutelde communicatie aan criminelen in Nederland'. Het bedrijf verkocht BlackBerry-telefoons met zogenoemde Pretty Good Privacy(PGP)-encryptiesoftware die de inhoud van de berichten afschermde.
De telefoons, die voor 1500 euro per stuk werden verkocht maakten gebruik van Canadese servers die vorig jaar door de politie zijn neergehaald. Toen is ook Danny M., de eigenaar van Ennetcom, aangehouden. Volgens het OM heeft de ondernemer geweten dat hij een uitgebreide criminele klantenkring zouden hebben bediend. Justitie redeneert dat het geld dat M. heeft ontvangen voor zijn diensten afkomstig is uit criminele bron, waardoor de ondernemer zich schuldig heeft gemaakt aan witwaspraktijken. De uit Nijmegen afkomstige verdachte wacht na een periode van voorlopige hechtenis zijn proces in vrijheid af.
Knokkestraat
Het viel de politie op dat telefoons van Ennetcom, waarbij vaak de microfoon en camera waren verwijderd, naar voren kwamen in liquidatiezaken. Een groot Nederlands strafrechtelijk onderzoek werd op touw gezet waarbij de politie nauw samenwerkte met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat hielp de grote hoeveelheid informatie te doorzoeken. Het werd onder meer gebruikt door de verdachten in de zaak 'Knokkestraat'.