Stad

IJburgers staan versteld van Belgisch tv-item: 'Verschrikkelijk'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 maart 2017, 10.58 uur

Een reportage van de Belgische zender VRT is bij veel IJburgers in het verkeerde keelgat geschoten. In het item is te zien is hoe een PVV-stemmer door IJburg loopt en flink afgeeft op de buurt. Zo zou de wijk in haar woorden 'geradicaliseerd' en 'in verval' zijn.

Veel IJburgers wisten niet wat ze zagen toen ze de Belgische reportage bekeken. De video is online al veel gedeeld. En de bewoners zijn niet zo blij met het grimmige beeld dat van hun wijk wordt geschetst. 'Het is gewoon een mooi aangelegd speelveld. Waar dat "verval" ergens zit, zie ik niet direct', zegt een bewoner. 'Ik vind het verschrikkelijk om te horen want ik ervaar het helemaal niet zo', zegt een andere bewoner.

'Grimmig'
Aan het woord in de Belgische reportage is de IJburgse Xandra Lammers. Ze werd geïnterviewd omdat ze straks op de PVV stemt. En ondanks alle ophef, staat ze nog wel achter haar idee van IJburg. 'Het is behoorlijk grimmig aan het worden, vind ik', zegt Lammers.

'Geen radicale moskee'
In de sombere reportage van de VRT geeft Xandra ook de buurtmoskee, Moskee IJburg, een veeg uit de pan. Dit noemt ze een 'radicale moskee'. 'Wij zijn geen radicale moskee. Wij zijn daar juist tégen. Heb je problemen met de moskee, kom dan even langs. Even praten, even aan tafel', zegt een moskeebezoeker.

'Laat ook andere kant zien'
Volgens Thijs Reuten van Stadsdeel Oost vinden veel IJburgers het vervelend dat het Belgische tv-station de wijk in een kwaad daglicht zet. 'Prima om in de wijk te komen, prima om met kritische bewoners te spreken. Maar dan moet je ook de andere kant laten zien. Dat is vooral een beeld van mensen die iets van de wijk en iets van hun leven proberen te maken. Over het algemeen zijn die heel tevreden over de sfeer op IJburg', zegt Reuten.