Stad

NL
V

Krakers Torensluis moeten plaatsmaken voor buurthuis: 'Grachtengordel niet alleen voor grachtengordel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 maart 2017, 22.15 uur

Het Centrum krijgt er een buurthuis bij. De plek voor bewoners van de grachten komt onder de oudste brug over het Singel, de Torensluis. Maar dat betekent wel dat de UvA-studenten die de ruimte nu kraken, eruit moeten.

'We staan hier op de steiger die entree geeft naar de ruimtes in de Torensluis. Hier hopen we vanaf september te kunnen starten', zegt buurtbewoner Peter. Maar naar binnen kunnen ze nu nog niet. Want de ruimte is nog afgesloten door de UvA-studenten, die het in september 2015 gekraakt hebben.

'We hebben één spelregel op deze plek en die is: don't be a asshole. Soms gedragen mensen zich niet echt hier, dan moet je een spelregel hebben waarop je kunt terugwijzen', legt kraker Kees uit. Naast de krakers willen ook omwonenden graag van de ruimte gebruikmaken. Eerst overlegden ze samen met de krakers, maar uiteindelijk dienden ze toch zelf een plan voor een buurthuis in. 

De krakers zijn niet blij met de plannen: 'Wat er straks gaat inkomen is exclusief voor de grachtengordel. Wat ons betreft is de grachtengordel er niet alleen voor de grachtengordel. Het is juist een plek waar je met andere mensen kan samenkomen.'

Toch komt daar nu een eind aan, want stadsdeel Centrum is akkoord met het plan van de buurtbewoners. Naar verwachting zal de ruimte na een opknapbeurt aan het eind van de zomer kunnen dienen als buurthuis.