Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steve Brown wraakt rechtbank

13 mei 2009, 20.16 uur · Aangepast 14 mei 2009, 13.06 uur

De rechtszaak van Steve Brown tegen Peter R. de Vries is niet doorgegaan.

De advocaat van Steve Brown, P. van der Laar, heeft woensdag de Amsterdamse politierechter T. van der Schroeff gewraakt. Brown moest voor de rechter verschijnen omdat hij op 24 januari misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou hebben mishandeld. Brown en zijn raadsman wilden dat Van der Schroeff op een volgende zitting zes getuigen zou horen, onder wie De Vries. De rechter bepaalde echter dat er vijf getuigen in de beslotenheid van het kabinet van de rechter-commissaris zullen worden gehoord. Hierop wraakte Van der Laar de rechter. Het wrakingsverzoek kon woensdag niet meer in behandeling worden genomen.

Steve Brown - tegenwoordig schrijver van misdaadboeken en ooit drugshandelaar en zelf programmamaker - kreeg het op de bewuste dag op de openbare weg in Amsterdam aan de stok met De Vries, waarbij het tot een handgemeen kwam. De Vries deed hierop aangifte van mishandeling. Volgens hem heeft Brown hem zonder aanwijsbare redenen aangevallen, terwijl De Vries in zijn auto zat, wachtend voor een stoplicht. Daarbij zouden rake klappen zijn gevallen. Brown geeft een geheel andere lezing van de feiten. De Vries zou hem hebben uitgedaagd. Een van de getuigen zou de echte amokmaker zijn geweest.

In het verleden kwam het al eerder tot confrontaties tussen Brown en De Vries. Het is nog niet bekend wanneer het wrakingsverzoek wordt behandeld. Advocaat Van der Laar moet een schriftelijk verzoek indienen. Eveneens onduidelijk is wanneer de strafzaak tegen Brown zal worden voortgezet.