Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mobiele Eenheid veegt Plein 40 - 45 leeg met waterkanon

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 maart 2017, 10.29 uur

De Mobiele Eenheid van de politie heeft opgetreden tegen een groep demonstranten op Plein 40-45. Met een spuitkanon is de menigte uit elkaar gehaald.

Op het plein hadden zich vanavond enkele honderden Nederlandse Turken verzameld. Ter hoogte van de Burgemeester de Vlugtlaan wordt de ME bekogeld met straatklinkers en stokken. Rond 23.15 was het nog steeds onrustig op en rondom het plein.

Reactie burgemeester
Een woordvoerder van Van der Laan laat weten dat de burgemeester om 22.45 uur heeft besloten om de demonstratie te beëindigen op grond van verstoringen van de openbare orde en de veiligheid van het verkeer. Aan eerdere vorderingen werd geen gehoor gegeven.

Volgens de gemeente begon de demonstratie rond 14.00 uur vanmiddag naar aanleiding van het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije. De groep bestond volgens de gemeente uit circa 250 Turkse Amsterdammers. De demonstratie was niet aangemeld, maar is ongemoeid gelaten zolang het protest vreedzaam bleef.

De gemeente stelt dat de politie de demonstranten bij herhaling heeft verteld dat de burgemeester, op grond van de vrees voor openbare ordeverstoringen, de demonstratie zou beëindigen als het protest niet vrijwillig zou worden gestaakt.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd het protest beëindigd en greep de politie in.

'Grimmige sfeer'
'Aan het einde van de middag werd de sfeer echter grimmig. De groep hinderde het verkeer door wegen en kruispunten te blokkeren. Ook werd er met vuurwerk gegooid, en weigerden de demonstranten de aanwijzingen van de politie op te volgen.'

De politie heeft in de loop van de avond vier aanhoudingen verricht: één voor het brengen van de hitlergroet en het uiten van nazistische leuzen, twee voor opruiing, en één voor het beledigen van een politieagent. Later werden nog twee mensen aangehouden voor het gooien van stenen en het plegen van openlijk geweld.

UPDATE 00.15 uur: demonstranten zijn vertrokken. Ook politie en ME hebben Plein 40-45 verlaten.

Beelden: Martin Damen