Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan had vuurwerk- en muziekshow in petto voor Turkse minister

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 maart 2017, 17.25 uur

Het heeft zaterdag weinig gescheeld of de Turkse minister van Familiezaken Kaya was naar Amsterdam gekomen. Maar burgemeester Eberhard van der Laan was in ieder geval voorbereid op haar komst.

Er waren tien dagen geleden al signalen dat Turkse officials mogelijk ook in Amsterdam campagne wilden voeren voor het Turks referendum. De bijeenkomst zou mogelijk plaatsvinden op het Museumplein en daar zat voor Van der Laan het probleem als hij het had willen verbieden. 'Ik had het moeilijk kunnen verbieden dat zij daar vanaf het bordes de mensen ging toespreken.'

Lees ook: Waarom massaal toeteren en zwaaien met de Turkse vlag?

Juridisch gezien had Van der Laan het Museumplein niet kunnen afsluiten maar om de bijeenkomst alsnog dwars te zitten, was er voor een 'sideshow' gezorgd. 'Maar niets stond ons in de weg om daar een groot podium op te bouwen met een videowall en een bus met het schitterendste vuurwerk er neer te zetten', zei Van der Laan vanmiddag.

Lees ook: Snelrecht en boetes voor relschoppers Plein 40-45

Hij zag het al helemaal voor zich: 'Prachtige muziek, een schitterend Amsterdams filmpje, ik denk dat iedereen blij was geweest met die harmonieuze afloop. En zo betreur je nog dat die auto naar Rotterdam is afgeslagen.' Er werd tot het laatste moment rekening gehouden met de komst van minister Kaya. Het  was lang onduidelijk of Kaya naar Rotterdam of Amsterdam zou komen.