Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buren vrezen 'rampscenario' van chic hotel met dakterras

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 maart 2017, 17.34 uur

Buren van het Bungehuis aan de Spuistraat strijden vandaag in de rechtbank tegen de komst van een chic hotel met groot dakterras met zwembad in het voormalige UvA-gebouw. De gemeente heeft de vergunning al afgegeven. De verbouwing is zelfs al begonnen.

De overburen vrezen voor hun (nacht)rust. Na de komst het W-Hotel en The Huxton is het Soho House, zoals het nieuwe hotel gaat heten, het zoveelste hotel in hun buurt. De extra verkeersdrukte door taxi’s, het laden en lossen van vrachtwagens, het blokkeren van de stoepen met terrassen of rooktenten, muziek tot in de late uurtjes. De overburen hebben er genoeg van.

Hotelstop
Het Bungehuis staat op de lijst met hotels die er ondanks de hotelstop toch mogen komen, omdat er al voor die hotelstop een vergunning voor is afgegeven. Maar volgens de overburen 'deugt dat besluit van geen kant' en staat het vol 'onlogische rederneringen'. Een van de overburen: 'Onze indruk is dat het Soho House er hoe dan ook moet komen, linksom of rechtsom. Er is geen aandacht voor de omwonenden van het Bungehuis.' 

Dakterras met zwembad
De buren lezen in de vergunning dat er tot drie uur 's nachts mensen op het dakterras met zwembad kunnen komen. Dat wordt een ramp, vrezen ze, omdat het grachtwater en de binnentuinen in hun omgeving als een klankkast fungeren. 'De woningen in de buurt zijn veelal monumenten met enkel glas. Wij kunnen ons dus niet beschermen tegen geluidsindringing tot drie uur ’s nachts.'

'Originele toevoeging'
De vertegenwoordiger van de gemeente zei in de rechtbank dat het Soho House een van de hotelinitiatieven is die het bestuur in het verleden positief heeft beoordeeld. 'Dit lijkt ons een nieuwe originele toevoeging aan de binnenstad, ook voor de werkgelegenheid en de economie.'

Volgens de projectontwikkelaar, die ook in de rechtbank vertegenwoordigd is, is het Soho House uniek voor Nederland. Niet zomaar weer een hotel, maar een besloten club voor de creatieve industrie. Een ontmoetingsplaats waar kunstenaars zaken kunnen doen en kunnen eten en drinken. Soho heeft 35.000 leden wereldwijd. Er is een streng ballotagebeleid. Het hotel is vooral bedoeld voor leden, maar het restaurant en de bar op begane grond van het Bungehuis zijn straks voor iedereen toegankelijk.

Negatief advies
Het Soho House was eerder gepland aan de Raamgracht, maar daar heeft de buurt met succes tegen geprotesteerd. De commissie Bouwen en Wonen gaf deelraad Centrum daarna een negatief advies over de komst van een Soho-hotel naar de Raamgracht. 

Lees ook: Soho House na protest naar Bungehuis op Spuistraat

Bezetting
In 2015 was het Bungehuis in het nieuws door de bezetting ervan door boze studenten. Een dag na de ontruiming door de ME werd bekend gemaakt dat het gebouw verkocht was aan vastgoedbelegger Aedes Real Estate.

Lees ook: Boze studenten bezetten Bungehuis

Uitspraak
De rechter doet uitspraak over zes weken. De buren van het Bungehuis, de projectontwikkelaar en de gemeente gaan in de tussentijd nog wel met elkaar in gesprek. Mochten ze er samen uitkomen, dan hoeft de rechter geen uitspraak te doen.