Stad

NL
V

Demonstratie tegen racisme en discriminatie in centrum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 maart 2017, 18.29 uur

In het centrum werd vanmiddag een demonstratie tegen racisme en discriminatie gehouden. Daar kwamen ongeveer 2000 mensen op af.

De demonstratie is georganiseerd door het Comité 21 maart. Op die datum is de Internationale Dag tegen Racisme. Rond die dag organiseert het comité jaarlijks een demonstratie.

Dit jaar wil het comité aandacht vragen voor de afgelopen campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wilders en zijn PVV is dan niet de grootste geworden, de organisatie vindt dat geen reden om de champagne te ontkurken. Ook de campagnes van de VVD en het CDA werden volgens het comité gedreven door racisme, islamofobie en wij-zijdenken. Dat zegt een van de organisatoren tegen het Nederlands Dagblad.

Rutte is zes maanden geleden eigenlijk al begonnen met de campagne, toen hij bij Zomergasten over Turks-Nederlandse demonstranten zei "als het je niet bevalt, rot je maar op"', zegt Saida Derrazi van het Comité 21 maart tegen het ND. Buma is in haar ogen ook 'naar rechts geradicaliseerd'. 

De demonstratie begon op de Dam en ging vervolgens naar de Dokwerker, waar een manifestatie is. Onder andere Sylvana Simons loopt mee. 'In 2017 hebben we volgens mij geen bewijs meer nodig van het feit dat dit soort demo's nodig zijn en dat dit geluid heel hard nodig is', zegt Simons tegen AT5.

Lorenzo Derksen