Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Barcelona vernoemt jeugdstadion naar Cruijff

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 juli 2019, 22.18 uur · Foto: FC Barcelona / Twitter

FC Barcelona zal het nieuw te bouwen stadion voor de jeugdspelers vernoemen naar Johan Cruijff. Bovendien laat de Spaanse club een standbeeld maken van het voetbalicoon, die een jaar geleden overleed.

Het bestuur van de Catalaanse topclub maakte het permanente eerbetoon vandaag bekend tijdens een speciale bijeenkomst.

Cruijff, die als speler en coach Barcelona naar grote successen voerde, krijgt in de stad Barcelona ook nog een plein en een straat die naar hem worden vernoemd.

"We will also dedicate a section of the FC Barcelona Museum to recognize the figure and history of @JohanCruyff" pic.twitter.com/MJXOKGP57O

— FC Barcelona (@FCBarcelona) 25 maart 2017

Trots en dankbaar

Zoon Jordi Cruijff toonde zich verheugd met alle eerbetoon aan zijn vader. 'Ik ben ontzettend trots en dankbaar. Mijn vader zou dit zeer gewaardeerd hebben', sprak hij tijdens de plechtigheid. Die had twee dagen later plaats dan gepland wegens het overlijden van oud-voorzitter Agustí Montal, uitgerekend de man die Cruijff in 1973 naar Barcelona haalde.

Lees ook: Stad staat stil bij 'het Orakel van Betondorp': Johan Cruijff herdacht

Cruijff, de legendarische nummer 14, overleed op 24 maart 2016 aan de gevolgen van longkanker. Zijn dood leidde al tot een grootse herdenking in het stadion Camp Nou en kreeg vandaag een vervolg met het besluit van het bestuur om het toekomstige stadion waar de jeugd en beloften trainen en spelen het 'Estadi Johan Cruyff' te noemen.

Gouden bal

Een sectie van het museum van de club zal ook worden gewijd aan Cruijf. De familie schonk een shirt van Barcelona met het rugnummer 9, dat de voetballer heeft gedragen, aan het museum. Alsmede een gouden bal die Cruijff won als beste voetballer van Europa.

As central parts of this space in the FCB Museum, the Cruyff family have donated a Ballon d'Or and a Barça shirt worn by @JohanCruyff pic.twitter.com/uitApIP1Sl

— FC Barcelona (@FCBarcelona) 25 maart 2017

Na het overlijden van Cruijf gingen in Amsterdam stemmen op de ArenA om te dopen tot Johan Cruijff Stadion. Tot nog toe is het daar niet van gekomen.