Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Fans Drake haken massaal af voor komende shows in Ziggo Dome

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 maart 2017, 22.42 uur · Foto: Mark Hulstein

Het Nederlandse succes van de Canadese rapper Drake kon in oktober vorig jaar niet op: vier shows in de Ziggo Dome waren binnen no time uitverkocht. Maar nu de concerten tot twee keer toe werden verzet zijn fans massaal afgehaakt.

10 oktober vorig jaar: na het grote succes van 'Summer Sixteen Tour' in Amerika besluit Aubrey Drake Graham, de echte naam van Drake, ook zijn vierde album Views op tour mee te nemen naar Europa. Groots wordt de 'Boy Meets World Tour' aangekondigd en Amsterdam verschijnt maar liefst twee keer op het tourschema van de rapper: op 21 en 22 januari wordt de tournee afgetrapt in de Ziggo Dome.

50.000 kaarten
Op 14 oktober start de voorverkoop van de twee shows. De kaarten gaan als warme broodjes over de toonbank en al snel wordt een derde show bevestigd voor 20 januari. Ook uitverkocht. Ruim 50.000 kaarten zijn er dan al verkocht voor de drie data in Amsterdam.

Lees ook: Drake geeft vierde concert in Ziggo Dome

Omdat veel fans nog geen kaarten hebben weten te bemachtigen besluit concertorganisator MOJO in samenspraak met het management van Drake een vierde dag toe te voegen. En wel op 18 januari. Door het toevoegen van de extra data in Nederland begint de wereldtournee van Drake drie dagen eerder dan in eerste instantie was gepland.

Shows verzet
De maanden verstrijken en de start van de 'Boy Meets World Tour' komt steeds dichterbij. Tot MOJO op 13 januari met een persbericht komt: 'Helaas heeft Drake de eerste concerten van de 'Boy Meets World Tour' moeten verplaatsen. De vier concerten die Drake op 18, 20, 21 en 22 januari in de Ziggo Dome in Amsterdam zou geven, zijn verplaatst naar vier nieuwe data.'

Ook de shows in Londen en Glasgow werden verzet. De uitleg in het persbericht is summier: 'Drake wil zijn fans uit de UK en Europa een unieke beleving geven en heeft spectaculaire nieuwe elementen aan zijn, al buitengewone, productie toegevoegd. Helaas vanwege onvoorziene productionele tegenslagen is er iets meer tijd nodig om dit voor elkaar te krijgen. Drake kan niet wachten om al zijn fans te zien en hen een fantastische en onvergetelijke avond te geven.'

Lees ook: 50.000 kaarten concerten Drake binnen no time verkocht

Het verzetten van de shows resulteert in een eerste stroom van klagende fans en teruggestuurde kaartjes. Eén fan schrijft op Facebook: 'Hoe zit het met mensen die vliegtickets en hotels hebben geboekt? Wie betaalt dat? Drake? Ziggo Dome? MOJO?' Een ander: 'Wat wordt er bedoeld met met onvoorziene productionele tegenslagen? Moet alles per containerschip ofzo? Iets specifieker zou wel fijn zijn want nu denk ik alleen maar smoesjes en bullshit.'

Het enige wat MOJO kan bieden is de mogelijkheid dat fans hun kaarten terugsturen. Ze krijgen dan het aankoopbedrag terug, maar zijn wel hun servicekosten kwijt aan Ticketmaster.

Weer verzet
Als de rust lijkt wedergekeerd maken de resterende fans, en een enkeling die alsnog een kaartje kon kopen vanwege teruggestuurde kaarten, zich op voor de verplaatste shows op 26, 27, 28 januari en 26 februari.

Dan is het 25 januari en meldt MOJO dat Drake nogmaals zijn concerten moet verzetten. Ditmaal is de frustratie duidelijk leesbaar in het persbericht: 'Eerder zijn de fans van Drake op de hoogte gesteld van de verplaatsing van de concerten naar latere data. Helaas moeten we je laten weten dat er weer shows van Drake verplaatst moeten worden. De show van morgen, donderdag 26 januari (originele datum 20 januari), en de show van overmorgen, vrijdag 27 januari (originele datum 21 januari), worden doorgeschoven naar 27 en 28 maart.'

200 man crew
Over de reden zegt de organisator: 'Drake wil een compleet nieuwe show naar Europa brengen en geen kopie van de Amerikaanse shows. Helaas is het niet gelukt om deze op tijd klaar te hebben. De internationale en lokale crew is sinds 17 januari met 200 man aan het werk in de Ziggo Dome en Drake is in Amsterdam aan het repeteren. Hij is er volledig klaar voor en kan niet wachten om zijn nieuwe show aan zijn fans te laten zien.'

Wie dit persbericht goed leest valt één ding op: Drake en zijn crew kwamen op 17 januari met een colonne van vrachtwagens aan bij de Ziggo Dome. Op 18 januari moest de wereldtournee beginnen. Er werd dus rekening gehouden met één dag repeteren. Uiteindelijk werd de eerste show op 28 januari gespeeld, 11 dagen na aankomst in Amsterdam.

Lees ook: Drake verzet tour wéér: concerten 26 en 27 januari worden verplaatst

Ditmaal lijken de fans er nog meer klaar mee te zijn: 'We hebben niet alleen 70 pond uitgegeven om onze eerste vluchten om te boeken: nu verzetten jullie het concert weer een dag voor we zouden vliegen. Nu is het te laat om onze vlucht en hotel te annuleren. Hoe oneerlijk is dat?' Een ander: 'Dit absoluut een gebrek aan respect. De eerste tickets die in de verkoop gingen zijn nu voor het laatste concert in maart. Ik vraag me serieus af of het concert ooit nog gaat plaatsvinden.'

Kaarten teruggestuurd
Het tweede concert van Drake vindt uiteindelijk 26 februari plaats. Maandag en dinsdag staan show drie en vier in de planning. Waar Amsterdam de start was van de tournee, wordt het nu ook de afsluiter. In de eerste weken na de start van de voorverkoop leek het bijna onmogelijk om aan kaartjes te komen voor een redelijke prijs. Ze werden wel voor een veelvoud van de originele prijs op veel sites aangeboden.

Maar wie nu een blik werpt om de bestelpagina van Ticketmaster, de officiële verkoper van de tickets van Drake in Nederland, ziet één ding: voor de shows van maandag en dinsdag zijn nog héél veel kaarten beschikbaar. Dat heeft maar één reden: fans hebben massaal hun tickets teruggestuurd naar Ticketmaster. Wie er nog bij wil zijn kan dus nog zijn kans grijpen. De originele prijs te hoog? Ook op TicketSwap vindt een levendige handel plaats. Kaarten gaan daar onder de kostprijs weg.

Mark Hulstein