Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsdeel Zuid verplaatst struikelsteen na klachten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2017, 00.44 uur

De struikelsteen in de Nicolaas Maesstraat waar twee bewoners van Oud-Zuid zich ontzettend aan storen, is door stadsdeel Zuid zo ver mogelijk richting de straat verplaatst. Toch is het gezin, dat over het gedenkteken had geklaagd, nog niet tevreden.

De klagers eisen namelijk dat de steen helemaal verdwijnt en dát is voor stadsdeel Zuid geen optie. Het stadsdeel zegt in Het Parool dat het in gesprek is geweest met de 'zeer emotionele' bewoners. Vervolgens werd de steen richting de straat verplaatst. De bewoners vonden dat kennelijk nog niet genoeg, schrijft de krant. Ze zijn naar de rechter gestapt.

Lees ook: Bewoners Oud-Zuid naar rechter om struikelsteen: herinnering aan oorlog te zwaar

De struikelsteen ligt er ter nagedachtenis aan de voormalige bewoner van het pand die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd en vermoord. Volgens de huidige bewoners vormt de struikelsteen een 'onredelijke belasting voor het privéleven van de bewoners en voor hun kinderen'. Verder voelen ze zich aangetast in hun privacy, omdat de steen ervoor zou zorgen dat veel voorbijgangers 'indringend' naar de woning kijken.

De voorzieningenrechter verwees de zaak vorige week door naar de civiele rechter. Die moet de zaak binnenkort beoordelen.

Gedenkteken

In Amsterdam liggen zo'n 400 struikelstenen. Dat zijn kubusvormige betonnen stenen, met een messing bovenplaat, die in en bij woningen worden geplaatst waar in de oorlog Joden hebben gewoond die zijn vermoord in de Duitse vernietigingskampen.