112

NL
V

'Ook Amsterdams stel slachtoffer geworden van homogeweld'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 april 2017, 14.54 uur

Op nagenoeg hetzelfde moment waarop een Arnhems homostel werd mishandeld, zegt ook een koppel in de Kerkstraat slachtoffer te zijn geworden van homohaat. Dat is te lezen in pamfletten die het paar in de straat heeft opgehangen, waarin zij getuigen oproepen zich bij de politie te melden.

'Fuck you gay' zou er zaterdagavond tegen 23.30 zijn geroepen tegen twee mannen in de Kerkstraat. Het stel ondersteunt elkaar omdat één van de mannen duizelig is. Ze reageren niet op de opmerking om de situatie niet te laten escaleren, maar de man geeft toch een klap in het gezicht van één van de slachtoffers.

Enkele momenten later verschijnt een andere man, die roept 'what have you done to my friends', alvorens hij het tweede slachtoffer in zijn gezicht slaat. Beide daders vluchten als het stel de politie belt.

Getuigenissen
In de Kerkstraat hangen briefjes met het verzoek om getuigenissen. De politie bevestigt de aangifte en vermoedt eveneens homo-gerelateerd geweld. Zij roepen getuigen op zich te melden bij de politie. De zaak is onder behandeling bij Roze in Blauw, een speciale eenheid belast met haatincidenten tegen lhbt'ers.

Naar aanleiding van het homogeweld organiseren Amsterdamse politieke jongerenorganisatie morgenavond een mars tegen homofobie. In paren van twee van hetzelfde geslacht zal er hand in hand vanaf de Dam, via de Westermarkt naar het Homomonument worden gewandeld.

In Nederland krijgt zeven op de tien lhbt'ers te maken met discriminerend fysiek of verbaal geweld. Het aantal meldingen bij de politie is van 428 in 2009 gestegen naar 1.574 in 2015. Jaarlijks worden maar zo’n negen daders wegens LHBTI-discriminatie veroordeeld, zo schrijft homobelangenorganisatie COC.