Ajax

Ajax krijgt nieuw supportershome in parkeergarage Arena

6 april 2017, 19.38 uur · Aangepast 6 april 2017, 19.58 uur · Foto: gk

Whatsapp

Het heeft ruim twee jaar moeten duren, maar Ajax-aanhangers gaan een nieuw supportershome krijgen en wel op de zuidzijde in de parkeergarage van de Arena.

De gemeente, Ajax, de Arena en de Stichting Beheer Supportershome (SBS) hebben dat vanmiddag besloten. Met het zetten van de handtekeningen lijkt er een einde gekomen te zijn aan jaren van procederen - tot aan de Hoge Raad aan toe - en eindeloze gesprekken tussen alle betrokken partijen.

Ajax wilde eerder nog niet al te veel kwijt over de mogelijke komst van het nieuwe supportershome. Maar een woordvoerder zei gisteren al wel dat het voor alle partijen heel mooi zou zijn, als het nieuwe honk er zou komen en dat is nu het geval.

Lees ook: Nieuw supportershome Ajax laat nog lang op zich wachten

Geen garantstelling van 2 miljoen euro
Afgesproken is dat Ajax eigenaar gaat worden van nieuwe supportershome, dat ongeveer 900 vierkante meter groot gaat worden. De club gaat ook voor de bouw van het home zorgen, daardoor is een garantstelling van de gemeente van twee miljoen euro niet meer nodig en loopt de stad dus geen financieel risico. Een woordvoerder van Van der Laan noemt de relatie van de gemeente richting Ajax en de supporters daardoor 'zuiverder'.

De gemeente draagt dus geen verantwoordelijkheid meer in de bouw, maar offert wel ongeveer 65 parkeerplaatsen op, de stad is namelijk eigenaar van de parkeergarage. Maar omdat er een aantal jaar geleden een afschrijving gedaan is op de garage, gaat het opgeven van de parkeerplaatsen de gemeente geen geld kosten.

Lees ook: Supportershome geopend: 'Wij zijn Ajax, wij zijn niet te stoppen'

Geen uit-supporters op zuidzijde
Er is voor de zuidzijde van de Arena gekozen, omdat Ajax-supporters die het home bezoeken, dan niet meer de stroom van uit-supporters kruisen. Bij het oude home op de noordzijde was dat nog wel het geval. De politie denkt dat supportersstromen op die manier beter gecontroleerd kunnen worden en dat het nieuwe home de sfeer rond wedstrijden gaat verbeteren.

abc5media_image_1

Als het home straks klaar is, vermoedelijk aan het begin van komend seizoen, dan gaat Ajax het clubhuis verhuren aan de SBS. Ajax en de SBS zullen daarmee samen verantwoordelijk zijn voor het home.

Criminele activiteiten
Voorheen werd het supportershome vaker in verband gebracht met een groep harde kern-supporters die het clubhuis gebruikte voor criminele activiteiten, waaronder drugshandel. Om dat soort praktijken te voorkomen kunnen bepaalde personen uit het nieuwe supportershome geweerd worden.

Mensen weren met supportershome-verbod 
Mensen met een stadionverbod komen het honk niet in. Mensen die rotzooi uithalen binnen het home, maar die geen stadionverbod hebben, kunnen een apart homeverbod krijgen. Ook worden er in het nieuwe home camera's opgehangen en moet de SBS een veiligheidsplan opstellen.

De gemeente blijft wel verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde binnen het home en zal daarom controles uitvoeren. De hoop is wel dat nu Ajax en de SBS een financieel belang hebben, er ook vanuit die organisaties meer controle komt op wat er binnen het home gebeurt.

Gesprekken en proces tot aan Hoge Raad
In de nacht van 22 op 23 januari 2015 brandde het supportershome van Ajax af. Na onderzoek bleek dat de brand was aangestoken. Twee jaar lang is er vervolgens gepraat door alle betrokken partijen, en een rechtszaak tegen de komst van een nieuw home werd uiteindelijk uitgevochten tot aan de Hoge Raad. Uiteindelijk hebben de gemeente, Ajax, de Arena en de Stichting Beheer Supportershome elkaar weten te vinden in het huidige plan.

Naar verwachting zal het nieuwe supportershome begin 2018 worden opgeleverd.

Whatsapp