Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boze baas na mislukte moordaanslag: 'Wat is dit voor shit, hij rijdt toch geen ferri?'

10 april 2017, 18.01 uur · Aangepast 10 april 2017, 20.48 uur

De schutters die in november 2015 Peter ‘Pjotr’ R. onder vuur namen in Diemen, hadden een ingenieus plan bedacht om hun doelwit twee dagen eerder om het leven te brengen. Maar dat mislukte.

Als een bewoonster van de Fregat in Diemen op 5 november 2015 terugkomt van het boodschappen doen, ziet ze schietende mannen in haar straat. Ze is compleet van slag. Meer bewoners schrikken van het geweld. Er klinken harde knallen. Ze zien twee in het donker geklede mannen met kalasjnikovs een terreinauto onder vuur nemen. Kogels gaan alle kanten op. Acht vliegen door de bestuurdersstoel.

Lees ook: Mislukte liquidatiepoging Pjotr in Diemen 'angstaanjagend'

Hun doelwit weet ondanks meerdere kogelgaten in zijn lichaam; het gaspedaal in te trappen en schiet door de bosjes een sloot in. Hij springt uit de auto, in het water en gebruikt het motorblok als schild. Als de schutters blijven schieten, duikt hij eventjes onderwater. Dan druipen de schutters af. De omgeving is bezaaid met 34 kogelhulzen. Peter R. kan de aanslag op zijn leven wonderbaarlijk genoeg navertellen.

Gekraakte telefoons en peilbakens
Vandaag begon de zaak tegen vier van de vijf verdachten. Drie van hen zouden de schutters zijn, twee anderen hadden volgens justitie meer een faciliterende rol zoals het observeren van het doelwit en besturen van vluchtauto. Dankzij een combinatie van onder andere gekraakte PGP- smartphones, peilbakens, afluisterapparatuur, telefoontaps, observaties, verkeerscamera's en zendmastgegevens kon de recherche een aardig beeld schetsen van wat er zich rond de liquidatiepoging moet hebben afgespeeld.

abc5media_image_1

De verdachten hielden hun vermeende doelwit al langere tijd nauwlettend in de gaten. Onder de Opel Antara van zijn moeder, waarin Peter R. rondreed, zat een peilbaken. In versleuteld telefoonverkeer hielden de verdachten elkaar al dagenlang op de hoogte van waar hij op welk moment was. Het oorspronkelijke plan was om R. al twee dagen eerder in Amsterdam-Noord te liquideren, meent het Openbaar Ministerie.

Aanslag in politie-uniforms
Justitie had vanochtend een aantal bewijsstukken tentoongesteld in de rechtszaal. Op een tafeltje lagen politie-uniformen, een demper, peilbaken, gummiknuppel en nog een aantal attributen. De uniformen werden bij verdachte Karim S. aangetroffen. Zijn bijnaam luidt 'Tata' omdat hij, ondanks dat zijn naam anders zou kunnen doen vermoeden, een autochtoon is. Hij bleek in het bezit van originele politiekleding, geen namaak. Dit wordt niet gewoon in de winkel verkocht, aldus de officier van justitie. Het is duidelijk dat degene die deze voorwerpen aandoet zich heel evident als politie kenbaar wil maken, en elke burger daar ook van zal uit gaan.

Lees ook: Liquidatieteam vermomde zich als agenten voor aanslag Peter 'Pjotr' R.

De outfits waren onderdeel van dat eerder genoemde, oorspronkelijk plan. De verdachten wilden volgens het OM hun doelwit, Peter R., staande houden door zich voor te doen als agenten. Ze hadden zelfs een 'stop politie-bordje' geregeld voor in hun auto. Op 3 november 2015 stonden ze in Noord precies voor de wagen van Peter R. toen ze het stopbordje aan wilden zetten. Maar voor ze de kans krijgen, slaat hun doelwit rechtsaf en rijdt hij gewoon naar huis. Ook daar kunnen ze hem niet meer ‘vlammen’, hij is dan al binnen. Het plan mislukt.

Uitbrander van Naoufal 'Buik' F.
Twee verdachten in de zaak hadden in de dagen rond de mislukte liquidatiepoging op Peter R. contact met een man met de bijnamen Buik en Tijger. Volgens het Openbaar Ministerie was dat Naoufal F., de beroepscrimineel wiens naam in meer onderzoeken voorkomt. Hij lijkt een aansturende rol te hebben gespeeld. 'Buik' krijgt onder andere updates over de mislukte aanslag met het stopbordje. 'Die man is kk moe gek', stuurt verdachte Alejandro P. die R. zou observeren.

'We stonden bij die osso in Noord, gaven op tijd door dat hij kwam, rijden voor hem bij het stoplicht, willen stopteken geven, maar hij kan naar links en rechts. Voor het stopbord omhoog kwam, gaat hij naar links, gewoon loesoe. Hij heeft die anderen gewoon geloest, last second. Ging naar huis. Toen anderen kwamen om hem te vlammen was hij al binnen, kk moet terug.'

'Ongelofelijk. Pff. Wat is dit voor shit, man? Die man rijdt toch geen ferri?’ Met dat laatste bedoelt ‘Buik’ waarschijnlijk een Ferrari.

Ook na de mislukte liquidatiepoging in Diemen, twee dagen later, zijn de verdachten druk in de weer met ‘Buik’. Ze weten dan nog niet of Peter R. aan zijn verwonding is overleden en lijken zich zorgen te maken om de reactie van ‘Buik’ als de liquidatie mislukt is. Een van de verdachten heeft daarnaast het nodige uit te leggen rond het feit dat de vluchtauto niet in brand is gestoken. ‘Buik’ laat zijn afkeuring onder andere merken door de verdachten ‘kk hoertje’ te noemen.

Fayrouz
De beruchte shishalounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg, waar begin vorig jaar een afgehakt hoofd voor de deur werd achtergelaten, duikt ook weer in dit dossier op. Het waterpijpcafé is inmiddels gesloten, maar op donderdag 4 augustus 2015 stond de politie er een bezoeker te observeren. Als die man op zijn scooter vertrekt, merken rechercheurs dat zij niet de enigen zijn die hem in de gaten houden. De inzittenden van een Fiat 500 rijden – in eerste instantie met verdoofde lichten – ook achter de scooterrijder aan.

Als de man op de scooter een paar keer door rood rijdt, doet de bestuurder van de Fiat 500 dat ook. Daardoor weten de agenten vrij zeker dat ze hem volgen. Ze besluiten de inzittenden van de Fiat aan de kant te zetten. Ze treffen Atif M. en Qio C. aan. Agenten fouilleren de mannen en doorzoeken de auto. Ze vinden onder andere een bromfietskentekenplaat, die later gestolen blijkt. Uit het systeem van de politie blijkt dat de mannen geen onbekenden zijn. Qio C. wordt genoemd in de zaak rond de moord op Derkaoui van der Meijden, met wie hij goed bevriend was. Ook Atif M. werd eerder in verband gebracht met levensdelicten.

abc5media_image_2

De politie laat de auto en de mannen weer verder rijden, maar de volgende dag houden ze dezelfde auto opnieuw staande vanwege de heling van de scooternummerplaat. Dit keer zit M. er samen met Karim S. in. In werkelijkheid plaatst de politie een peilbaken onder de Fiat 500 en plaatsen ze afluisterapparatuur in de wagen, om die vervolgens weer terug te geven aan de verdachten. We hadden mazzel gehad, denkt S. na afloop, niet wetende dat de politie vanaf dat moment meeluistert.

Via de Fiat 500 komt de politie een loods op het spoor waar ze later weer de auto zien die weer gebruikt zou zijn bij de moordpoging op Peter R. En Atif M, Qio C. en Karim S zijn allen verdachten in de zaak rond de moordpoging op Peter R. Dankzij de ‘toevalstreffer’ bij Fayrouz kon de recherche dus de verdachten snel aanhouden.

Eis en uitspraak
Door het kraken van de ‘encrypted’ telefoons van de verdachten, beschikt het Openbaar Ministerie over veel berichten die de verdachten elkaar stuurden. Daarin gaat het ook over de vluchtauto en - route. De inhoudelijke behandeling duurt mogelijk nog vijf dagen en is pas volgende week afgerond. Ook de eis van OM volgt later deze week.

Omdat de advocaat van een van de hoofdverdachten, Atif M., ziek is, wordt zijn deel van de zaak pas in de zomer behandeld. Dat betekent dat de overige verdachte tot in ieder geval juli moeten wachten tot ze hun vonnis zullen horen.