Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Werkdruk nekt leraren

13 april 2017, 20.10 uur

Bassischoolleerkrachten in Amsterdam kunnen de werkdruk nauwelijks meer aan. Er wordt zelfs een staking overwogen als er niet snel verbetering in de situatie komt.

'Als wij hier iemand ziek hebben, dan is mijn directeur met zeven verschillende instanties aan het bellen om vervangen te regelen. En in negen van de tien gevallen lukt dat niet,' zegt Thijs Roovers. Hij is leerkracht op een basisschool en spreekt namens de actiegroep Primair Onderwijs. 'Dan wordt je een oppas. En dat willen wij niet zijn.'

Dit soort problemen, en het samenvoegen van klassen, verhoogt de werkdruk voor de leerkrachten. En in Amsterdam komt een docent ook nog eens moeilijk aan een woning. Voor leraren van buiten de stad speelt dan weer dat de parkeerkosten in Amsterdam huizenhoog zijn.

Al met al werkt dit niet uitnodigend voor mensen die hier willen werken, vindt ook Joke Middelbeek van de overkoepelende organisatie voor basisonderwijs. 'Woningcorporaties en de gemeente zouden gezamenlijk een actie op kunnen zetten om te kijken wat er mogelijk is.'

Wethouder Kukenheim zegt dat ze wil kijken naar mogelijkheden om bepaalde groepen, zoals leraren, voorrang te geven bij de woningvoorraad die beschikbaar is.