Start van hoofdcontent

Stad

nl

LHBTI-ers voelen zich het minst veilig in Nieuw-West

14 april 2017, 16.14 uur

Amsterdamse LHBTI-ers voelen zich het minst veilig in Nieuw-West. Dat blijkt uit het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek van het AmsterdamPinkPanel, een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en COC Amsterdam.

Hoewel het algemene veiligheidsgevoel in 2016 niet is afgenomen, passen LHBTI-ers uit angst zelfcensuur toe. Zo lopen zij om bij een onveilige situatie, vermijden ze onveilige plekken en tonen zijn geen affectie aan hun vrienden of partner in het openbaar.

Lees ook: 'Heel erg lang geleden dat ik met mijn man hand in hand liep'

LHBTI-ers die in het verleden al eens een onveilige situatie hebben meegemaakt passen zich in grotere mate aan om zich veilig te voelen. 'Het is pijnlijk en zorgelijk om te constateren dat zichtbaar "anders" zijn kennelijk wordt gezien als aanleiding voor negatieve reacties', aldus voorzitter Peter de Ruijter van COC Amsterdam.

Een kwart van de respondenten heeft in 2016 een onveilige situatie meegemaakt. Zij werden bijvoorbeeld uitgescholden of werden het slachtoffer van fysiek geweld. Net als in 2015 deed nog geen tien procent van de LHBTI-ers aangifte van een onveilige situatie.

LHBTI-ers die in stadsdeel Zuid wonen voelen zich het veiligst. Amsterdamse LHBTI-ers blijken zich in hun stad minder veilig te voelen dan bewoners van andere steden of dorpen.