112

NL
V

Politie maakt zich 'grote zorgen' om hoge aantal verkeersongelukken in 2017

18 april 2017, 12.59 uur · Aangepast 18 april 2017, 18.53 uur

De politie maakt zich 'grote zorgen' over het grote aantal zware verkeersongelukken de laatste tijd. Dit jaar zijn al zeker zeven, veelal jonge mensen, omgekomen bij een ongeval in de stad.

En dat is een zorgelijke zaak, meldt de politie vanmiddag in het AT5 Nieuws. Later vandaag besteedt AT5 meer aandacht aan de verkeersveiligheid in Amsterdam, maar eerst een overzicht van de zware ongelukken die dit jaar al plaatsvonden in de stad.

Geuzenveld
Zo kwam er eind februari een 16-jarig meisje om het leven toen ze in botsing kwam met een tram op de kruising van de Burgemeester van Leeuwenlaan en de Burgemeester Röellstraat. Het slachtoffer werd aangereden, kwam onder de tram te liggen en overleed ter plekke. Getuigen meldden dat het slachtoffer enkele meters werd meegesleurd. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog altijd niet bekend.

Molukkenstraat
Ook eind maart ging het mis op de Molukkenstraat, toen een fietsster in aanrijding kwam met een taxi op de Molukkenstraat. De 22-jarige vrouw werd geschept en werd twintig minuten gereanimeerd. Dat mocht niet baten, ze overleed later die avond aan haar verwondingen.

Zuiderzeeweg
Op de Zuiderzeeweg ging het medio februari ook fout. Een 19-jarige maaltijdbezorger kwam om het leven toen hij op zijn scooter in botsing kwam met een auto ter hoogte van de Amsterdamsebrug. De politie zei een paar dagen na het ongeluk mogelijk nog enkele weken nodig te hebben voor het onderzoek van het dodelijk ongeluk.

Bij de werkgever van de jongen lagen bloemen en kaartjes. De verslagenheid was groot: 'We wensen de familie veel geduld en sterkte in deze moeilijke tijd. We zullen hem altijd herinneren als een vrolijke, lieve en hard werkende jongen die altijd voor je klaar stond.'

Diezelfde week, op 13 februari, gebeurde op de Hoofdweg ook een ernstig ongeluk. Een voetganger kwam in botsing met een lijnbus en overleed ter plekke. Na onderzoek bleek dat het om een Fransman ging.

Troelstralaan
En dan de Troelstralaan, nabij sportpark Ookmeer. Daar kwam begin februari een auto in het water terecht. De twee inzittenden bleven minutenlang onder water en moesten lang gereanimeerd worden. Een getuige - die als eerste bij de crash aanwezig was - probeerde nog hulp te bieden, maar dat mocht niet baten.

Uiteindelijk is het tweetal in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Niet veel later zijn de twee Amsterdammers van 29 en 31 jaar overleden in het ziekenhuis.

Spaklerweg
Een vrouw raakte eind januari zwaargewond toen ze door een auto werd geschept op de Spaklerweg in Oost. De 66-jarige automobilist werd aangehouden, maar is inmiddels weer vrij. Later werd bekend dat buurtbewoners al veel vaker aan de bel hadden getrokken over het zebrapad. De buurtbewoners vinden dat de gemeente te weinig heeft gedaan.

Voor dat ongeval vonden er al veel bijna-botsingen plaats, vertellen de bewoners. 'Ik denk dat de automobilisten voornamelijk hier geen voetgangers verwachten. Daardoor moeten ze meestal op het laatst op hun rem trappen', stelt één van hen.

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen