Stad

NL
V

Te koop: Air from Amsterdam - gebakken lucht dus

21 april 2017, 12.32 uur

Het begon als grap: kun je lucht verkopen als je er een leuk verhaal omheen verzint? Ja, ontdekte Amsterdammer Kyon Adriaans. Hij heeft inmiddels tien flesjes 'Air from Amsterdam' verkocht.

De Amsterdamse lucht is er in twee 'smaken': ongefilterde stadslucht, opgevangen met een drone (officieel 'pure unfiltered city air') en natuurlijke de stadse wietlucht, uitgeademd in een flesje (officieel 'distinct city smell'). Beide flesjes kosten 15 euro. 

Adriaans (31) heeft een voorraad van vierhonderd flessen. 'Als ik die verkoop, speel ik quitte.' De verkoop is in maart gestart en gebeurt voornamelijk online. In één souvenierwinkel in de stad mag hij proberen zijn waar aan toeristen te slijten. Adriaans hoopt dat uit te breiden.

Lucht als luxeproduct
De Amsterdammer kwam er na wat googelen achter dat iemand in Tsjechië blikjes met lucht uit Amsterdam verkoopt. 'Gewoon vanuit Tsjechië. Over de hele wereld zijn er trouwens bedrijfjes die lucht verkopen. Amsterdam moet ook zoiets hebben, dacht ik.'

'Sommige bedrijven doen het als grap, andere verkopen perslucht. Omdat de lucht in China vaak zo slecht is, is het daar een soort luxeproduct om gezonde lucht op te snuiven. Ik hoop dus vooral op Chinese toeristen. Dat ze een flesje meenemen als collectors item.'

Slechte luchtkwaliteit
'Air from Amsterdam' is niet alleen maar een uit de hand gelopen grap, benadrukt Adriaans. Per verkocht flesje doneert hij één euro aan het initiatief TreeWiFi. 'Ik ben op zoek gegaan naar initiatieven die echt wat doen aan de luchtkwaliteit in Amsterdam.' 

De mensen van TreeWiFi maken vogelhuisjes die luchtvervuiling zichtbaar maken. In het dak van het vogelhuisje zitten ledlampjes. Is de lucht schoon, kleuren de lampjes groen en geeft het huisje een beloning: gratis wifi.

De vogelhuisjes hangen op het Marineterrein. Het bedrijfje is bezig met een aanvraag voor Rotterdam, zegt bedenker Joris Lam.