Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Trek Noord/Zuidlijn door tot Hoorn om druk op Amsterdam te verminderen'

23 april 2017, 20.16 uur

West-Friesland heeft dé oplossing voor de grote drukte in Amsterdam: trek de Noord/Zuidlijn door tot Hoorn.

Want in die plaats zijn betaalbare woningen, rustige winkelstraten en is er genoeg werk voor iedereen. En het is slechts zo'n 30 kilometer van Amsterdam vandaag. Dé oplossing dus om de drukte hier te verminderen, vindt de voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep. Hij heeft samen met politieke partijen een radicaal plan opgesteld om de Amsterdammer naar West-Friesland te krijgen.

Snelwegen
In die plannen staan niet alleen het doortrekken van de Noord/Zuidlijn. Ook moet de A7 van Purmerend tot Hoorn en de Oost/West verbinding van Alkmaar naar Zwolle (A23) verbreed worden en moet de Hoorn/Almere-lijn aangelegd worden via het Markermeer. Daarnaast moet de Hogeschool van Amsterdam een gewaagde concurrent gaan krijgen in West-Friesland. 

'Amsterdam kan zijn huizen niet meer bouwen en de toeristen niet meer kwijt. Hier hebben we een economisch gebied waar een enorme ontwikkeling gaande is. Het gaat hier allang niet meer alleen om tulpen en fruit', vertelt Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep. 

Parijs en London
Volgens de initiatiefnemers is het een serieus haalbaar plan. 'Als je naar Parijs gaat dan kan je tot 80 kilometer buiten het centrum komen met de metro. Voor London geldt hetzelfde. Hoorn ligt op zo'n 40 kilometer van Amsterdam. Dus waar hebben we het over?' vraagt Huibers zich af.

Bas de Wit, voorzitter van VVD Westfriesland, is wel reëel: 'Dit hebben we niet binnen een jaar gerealiseerd. We moeten het wel nu bespreken, zodat je over misschien tien jaar hier ook de metro in kan stappen.'

De brief met de plannen is al naar Mark Rutte gestuurd en wordt ook nog aangeboden aan de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren.