Cultuur

NL
V

Amsterdam krijgt stukje geschiedenis terug: Zuiderkerkstoren hersteld in originele kleuren

24 april 2017, 18.30 uur

Amsterdam krijgt vanaf vandaag een stukje geschiedenis terug. Met het terugplaatsen van de gouden windhaan op de Zuiderkerkstoren is direct begonnen met het afbreken van de steigers. De toren is de afgelopen maanden gerestaureerd naar haar originele staat.

Ook de gouden haan werd hersteld. Maar dat was niet de enige reden om dit gedeelte van de toren naar beneden te halen, vertelt projectcoördinator van de gemeente Karel van der Hart: 'Bepaalde groepen binnen de gemeente Amsterdam en ook daarbuiten zijn gek op hanen en die willen ze nog wel eens lenen, zoals ze dat zo mooi zeggen bij een studentencorps.'

Donkergrijs lood
De Zuiderkerkstoren werd ruim vierhonderd jaar geleden ontworpen door één van Amsterdams bekendste architecten uit die tijd: Hendrick de Keyser. Hij koos toen voor donkergrijs lood in de top van de toren.

Tijdens een renovatie 39 jaar geleden werd hiervan afgeweken: de top werd wit geschilderd. 'Dat vind ik geen blunder. Dat was gewoon een keuze. De toren is maar heel kort zo geweest.', legt de architect van de renovatie Petra van Diemen uit.

Steigers weg
Om een stukje Amsterdamse geschiedenis in ere te herstellen is nu gekozen om terug te keren naar het donkergrijze lood. Vanaf vandaag is begonnen met het afbreken van de steigers. De komende tijd wordt steeds meer van de toren zichtbaar. In oktober zijn alle steigers écht helemaal weg. 

Maar voor wie nu denkt snel weer naar boven te kunnen, moet toch nog iets langer wachten. 'Waarschijnlijk gaat dat nog niet in oktober, want dan gaat de winterperiode in. Maar in overleg met de gidsen gaat de toren weer begin volgend jaar open. En misschien maken we voor de buurt een uitzondering, maar dat zien tegen die tijd wel', aldus Van der Hart.