Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Commissie kwam niet eens kijken naar rondvaartboot uit 1880: 'Onbegrijpelijk'

25 april 2017, 19.46 uur · Aangepast 3 mei 2017, 11.12 uur

Booteigenaar Klaas Pater kreeg gisteren de schrik van zijn leven. Zijn Hildebrand, naar eigen zeggen het oudste passagiersschip van Nederland, kreeg géén vergunning om door te gaan als rondvaartboot.

Pater hoopte dat zijn boot geselecteerd zou worden als één van de zestig 'gezichtsbepalende' rondvaartboten die sowieso een vergunning zou krijgen voor na 2020. Maar een onafhankelijke commissie besloot anders. 

Naar nu blijkt is deze commissie nooit bij de boot van Pater gaan kijken. Bij geen enkele boot. De commissie besloot op basis van foto's en tekeningen. 

Belachelijk, meent Pater. 'Dit schip komt uit 1880. Ik ken géén ouder passagiersschip in Nederland. Het is nota bene speciaal voor de Amsterdamse grachten gebouwd! Toen dit schip begon met varen, was de Singelgracht nog niet eens af.'

Waarom de Hildebrand géén, en een boot uit de jaren '60 bijvoorbeeld wel, een vergunning kreeg, blijft voorlopig onduidelijk. De inhoud van de opgemaakte rapporten is nog niet openbaar gemaakt namelijk. 'Ik begrijp het niet', verzucht Pater. 

Lees ook: Rederijen vrezen loting: 'Gemeente verandert regels waardoor je failliet gaat'

Alsnog een vergunning
De gemeente liet dinsdag aan het einde van de dag echter weten dat er alsnog goed nieuws is voor Pater. Door onjuist ingeleverde aanvragen krijgt een aantal boten geen vergunning, waardoor de Hildebrand tóch kan blijven varen.