'Gemeente werkt aan meldplicht voor Airbnb-verhuurders'

2 mei 2017, 23.41 uur · Aangepast 3 mei 2017, 11.22 uur

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om een meldplicht invoeren voor Amsterdamse Airbnb-verhuurders. Dat zegt wethouder Laurens Ivens vanavond bij het programma Nieuwsuur.

Er gaan boetes komen voor verhuur dat niet wordt gemeld, zegt de wethouder in het programma. Zo'n meldpunt is volgens Ivens nodig om te bekijken of de verhuurders zich wel aan de regels houden. Zo mogen Airbnb-verhuurders hun huizen niet langer dan 60 dagen verhuren en mogen ze maximaal vier toeristen onderbrengen. Het vermoeden is nu dat veel verhuurders die regels aan hun laars lappen.

Wethouder Ivens wilde al eerder zo'n meldplicht, maar het kabinet zag dit niet zitten. Toch meldt een woordvoerster van de wethouder aan AT5 dat er serieus onderzocht wordt of er andere mogelijkheden zijn voor zo'n meldplicht. 'Sinds afgelopen zomer de motie werd aangenomen, zijn de gemeente en het ministerie van Binnenlandse Zaken in nauw contact met elkaar over dit onderwerp', aldus de zegsvrouw.

Afspraak
Airbnb maakte eerder al een afspraak met de gemeente om huizen die langer dan zestig dagen verhuurd worden, te verwijderen van de website. Die deal werd door veel Amsterdammers als nutteloos beschouwd. Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van de Quote, zei toen: 'Een advertentie is natuurlijk niet het probleem. Het probleem zijn de woningen. De gemiddelde pandjesbaas die lacht hierom, want die heeft al jaren allerlei methodes om deze regels te omzeilen.'