Stad

NL
V

Herdenking vluchtelingen gaat door, maar op andere locatie

3 mei 2017, 15.30 uur · Aangepast 3 mei 2017, 15.55 uur · Foto: Wikimedia/Kmhofmann

De herdenking voor omgekomen vluchtelingen op 4 mei zal niet plaatsvinden op het Rembrandtplein. De herdenking is verplaatst naar de Nieuwmarkt op last van burgemeester Van der Laan.

De organisator, Rikko Voorberg, wilde op 4 mei om 20.00 uur met drieduizend witte kruisen stilstaan bij de omgekomen vluchtelingen aan de Europese grens. Precies tijdens de Dodenherdenking. Het idee kwam hem op veel kritiek te staan. Het CIDI wilde de herdenking zelfs verbieden.

Lees ook: Herdenking voor omgekomen vluchtelingen op 4 mei: 'Nobele zaak, maar verkeerd moment'

Zo ver wil de burgemeester niet gaan. Van der Laan heeft wel gevraagd aan Voorberg om de herdenking op een ander moment te houden. 'Ik heb de organisator gevraagd de manifestatie op een ander momente te laten plaatsvinden, om zo niets af te doen of toe te voegen aan de jaarlijkse herdenking van de naar schatting 60 miljoen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de doden van de oorlogen waar Nederlanders bij betrokken waren', schrijft Van der Laan aan de gemeenteraad.

De organisator gaf hier geen gehoor aan. Omdat iedereen de vrijheid van manifestatie heeft, wilde Van der Laan het niet verbieden maar wel verplaatsen. De herdenking vindt nu op 4 mei plaats op de Nieuwmarkt. Het Rembrandtplein ligt namelijk op de route van de stille tocht naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Van der Laan geeft aan dat de driehoek de Nieuwmarkt eerder al had aangewezen als locatie voor manifestaties tijdens de Nationale Herdenking.