Indrukwekkend Ajax dwingt Lyon op de knieën: 4-1

3 mei 2017, 22.31 uur

In een kolkende Arena heeft Ajax woensdagavond een reuzenstap gezet richting de finale van de Europa League. Olympique Lyon werd op indrukwekkende wijze op de knieën gedwongen: 4-1

Ajax begon, ongetwijfeld net als veel fans, wat nerveus aan het duel. De eerste twintig minuten oogden slordig en Lyon creëerde een goede kans op de 0-1. Cornet schoot de bal, via Onana, net naast. Ajax kon daar alleen maar een schotje van Matthijs de Ligt tegenover zitten.

Druk
Na 25 minuten zette een vrije trap van Ziyech de wedstrijd op z'n kop. Traoré promoveerde de voorzet van de middenvelder met het hoofd tot doelpunt en zette Ajax op 1-0. Lyon leek even van slag en Ajax greep de verwarring aan om meer druk te zetten.

De ploeg van Peter Bosz won duel na duel en in de 34e minuut verdubbelde Dolberg de voorsprong. Traoré kopte de bal door en stuurde Dolberg weg, de Deense spits knalde snoeihard binnen.

Vlak voor rust had Younes de genadeklap op z'n schoen, maar hij miste oog in oog met doelman Lopes. Direct na de pauze maakte de Duitse vleugelaanvaller deze fout echter meer dan goed. Na een snelle uitbraak frommelde Younes alsnog de derde Ajaxgoal binnen.

Lyon wist dat er een antwoord moest komen en er volgden kansen voor beide teams. De Fransen wisten als eerste een kans te benutten. In de 66e minuut mikte Valbuena de 3-1 binnen. Ajax antwoordde, ruim vijf minuten later, met een heerlijke aanval. Ziyech wachtte lang, zag Traoré en die tikte de 4-1 binnen.

Kansen
Er volgden nog flinke kansen voor beide ploegen, maar Ajax verzuimde de voorsprong verder uit te breiden. Het is wellicht de enige smet op de wedstrijd. Want Ajax mag dankzij de 4-1 hardop dromen van een Europese finale.