Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Melden vakantieverhuur vanaf 1 oktober verplicht

4 mei 2017, 17.35 uur · Aangepast 4 mei 2017, 17.48 uur

Het college van burgemeester en wethouders is eruit: de meldplicht voor vakantieverhuur moet per 1 oktober ingaan. Dat meldt de gemeente.

Iedereen die zijn woning incidenteel wil verhuren aan vakantiegangers moet dit vanaf 1 oktober melden. Gebeurt dit niet, dan staan daar fikse boetes tegenover. Amsterdam hoopt zo grip te krijgen op de excessen van vakantieverhuur in de stad. Via websites als Airbnb kunnen particulieren hun woning of delen daarvan verhuren aan toeristen. Binnen Amsterdam zijn hier regels aan verbonden: het mag voor maximaal 60 dagen per jaar en voor maximaal vier personen. 

Lees ook: Airbnb: 'Meldplicht verhuurders bij gemeente voorbarig'

De verhuurder zelf moet straks de verhuur gaan melden bij de gemeente. Zo kan de gemeente de handhavingscapaciteit beter richten op de mensen die zich niet aan de regels houden. De maximale boete voor mensen die de regels overtreden bedraagt nu 20.500 euro.

Als je je woning voor toeristen wilt verhuren via bijvoorbeeld Airbnb, kun je dat vanaf 1 oktober melden via de website van de gemeente. Vanaf morgen is er nog de mogelijkheid tot inspraak over de nieuwe plannen van het college. In juli wordt het plan behandeld in de gemeenteraad.