Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eeuwenoude samoeraizwaarden geveild: 'Je mag ermee zwaaien'

4 mei 2017, 19.40 uur

In het Zeeuws Veilinghuis aan de Herengracht is de komende twee dagen een bijzondere collectie van 50 Japanse samoeraizwaarden te zien. Het gaat om een kostbare, antieke verzameling uit de veertiende tot twintigste eeuw. Ze zijn bestemd voor aan de muur, maar een sensei zou er het liefst mee vechten.

Sensei Erik Louw begon zowat te watertanden toen hij van de collectie zwaarden hoorde. Hij is expert in klassiek Japans zwaardvechten en kenner van Japanse steekwapens. Louw verzamelt ze al sinds zijn zesde. Louw is onder de indruk van dit Shinshinto zwaard.

14.000 euro
Zo is één van de zwaarden van een smid die hij de 'Vincent van Gogh van de zwaardmakers' noemt. Het zwaard wordt geschat op zo'n 14.000 euro. Dat heeft vooral te maken met de kostbare polijsting, waar heel veel tijd in zit. 'Die vlekjes, dat is de hardingslijn. Hij moet aan de achterkant heel zacht zijn anders kan hij breken.'

Uitzonderlijk
Volgens het veilinghuis is het uitzonderlijk dat zo'n grote collectie in Noord-West Europa op de markt komt. De zwaarden werden aangeboden door de erven van een Zeeuwse verzamelaar. Henri van Maanen, van het Zeeuws Veilinghuis: 'Hij wist goed wat hij deed. De zwaarden zijn ook allemaal goed beschreven en ze zijn orgineel. Ze zijn vaak gesigneerd en soms gedateerd. Er is er bijvoorbeeld eentje bij uit 1421 van een Japanse samoerai-clan. En in die tijd was het zwaard de status, de identiteit van een man.

Geïnteresseerden kunnen morgen en zaterdag op afspraak komen kijken. 'Je mag er aan ruiken, je mag ermee zwaaien. Het is natuurlijk vreselijk leuk, in een museum kan dat niet en hier wel. Maar je moet er voorzichtig mee omgaan, ze zijn vlijmscherp.'

De zwaarden worden 12 mei geveild.