Stad

NL
V

'Advocaat politiebaas Smit: wedstrijden Ajax op kosten politie was normaal'

5 mei 2017, 13.33 uur · Aangepast 5 mei 2017, 19.59 uur

De Amsterdamse politiechef Ad Smit heeft voor het eerst gereageerd op aantijgingen dat hij politiegeld gebruikt zou hebben voor bezoekjes aan wedstrijden van Ajax en concerten in de Ziggo Dome.

Smit zit al sinds eind vorig jaar thuis in afwachting van de resultaten van een onderzoek. Tegenover het AD geeft hij voor het eerst toe dat hij politiegeld gebruikte voor persoonlijke uitjes. Iets dat volgens hem heel gebruikelijk was binnen de politietop.

Lees ook: 'Politiecommissaris Ad Smit buiten functie gesteld'

'Met medeweten van de politietop'
Zijn advocaat Job Knoester zegt tegen de krant: 'Het bezoeken van wedstrijden was niet ongebruikelijk binnen de top van de politie en het Openbaar Ministerie. Smit handelde anders dan de mensen om hem heen, met medeweten van de politietop.' Volgens Knoester was Smit zich 'van geen kwaad bewust'.

Volgens Smit waren er veel meer politiemensen bij wedstrijden van Ajax gezeten hebben op kosten van de zaak. In het onderzoek naar de politietop zouden ook adviseurs Bernard Welten en Hans Schönfeld genoemd worden. Liesbeth Huyzer die onlangs toetrad tot de korpsleiding van de Nationale Politie, betuigde spijt van haar bezoek aan de Arena en betaalde het geld terug aan de politie.

Akerboom: 'Integriteit is meer dan houden aan de wet'
Korpschef Erik Akerboom betreurt het nieuws rondom zijn Amsterdamse politietop. 'Integriteit is meer dan je houden aan de wet. Het gaat ook over zorgvuldig omgaan met informatie, bevoegdheden en gemeenschapsgeld en het gaat over omgangsvormen. Je moet verantwoordelijkheid kunnen en willen afleggen over je doen en laten.'

De politie wacht het onderzoek van de Rijksrecherche af. Zodra er meer duidelijk is over de uitkomsten van dat onderzoek, wordt er besloten of er maatregelen genomen moeten worden tegen medewerkers.