Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kunstwerk Anne Frank bij NDSM-werf beklad: 'Dan heb je echt het IQ van een pinda'

13 mei 2017, 14.47 uur · Aangepast 13 mei 2017, 20.17 uur

Woest was Peter Coolen toen hij gisteren ontdekte dat de muurschildering van Anne Frank op een zijkant van de IJhallen is beklad. Inmiddels is die woede omgeslagen in verdriet: 'We zijn behoorlijk aangedaan, het is echt een klap'.

Over het gigantische kunstwerk is met witte verf een tekst geschreven: 'We can party. But... we have to be very quiet'.

'Veel geld in kunstwerk gestoken'
Coolen is van de organisatie StreetArt.Today en is verantwoordelijk voor de totstandkoming van het kunstwerk. De Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra werd er speciaal voor naar Amsterdam gevlogen. 'We hebben veel geld in het kunstwerk gestoken en het is helemaal zonder subsidie gerealiseerd', zegt Coolen.

 abc5media_image_1

Hij vermoedt dat iemand in de nacht van donderdag op vrijdag met een kwast tekeergegaan is. Een medewerker bracht hem gisteren op de hoogte. Coolen denkt dat de tekst geschreven is als een protest tegen veranderende regelgeving rond het NDSM-terrein. Maar dat het protest nu precies over het kunstwerk moest, begrijpt hij niet.

'Uitgerekend dit stukje'
'De muur is ruim 900 vierkante meter en het is één grote vrijplaats om graffiti te spuiten en dan pak je uitgerekend dit stukje. Dan heb je echt het IQ van een pinda.'

Of het kunstwerk schoongemaakt kan worden is nog niet duidelijk.