Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie Amsterdam: 'hoofddoek toestaan bij uniform'

18 mei 2017, 09.42 uur · Aangepast 18 mei 2017, 11.05 uur

De Amsterdamse politie wil de hoofddoek toestaan als onderdeel van het uniform. Daarmee hoopt de eenheidsleiding dat er meer allochtone agenten zich zullen aanmelden voor de politie.

Agenten in Nederland mogen nu helemaal geen geloofsuitingen dragen. Naast de hoofddoek, zijn dat bijvoorbeeld een keppeltje of kruisje. De eenheidsleiding in Amsterdam overweegt dit verbod nu op te heffen voor de stad. Dit meldt het AD. Dit bevestigt ook politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg tegen de krant. 

18 procent
'Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben', zegt de politiechef in het AD. De helft van het Amsterdamse politiekorps moet een allochtone achtergrond hebben, vindt Aalbersberg. Op dit moment is dat 18 procent, terwijl 52 procent van de Amsterdammers van niet-Nederlandse komaf is.

Burger betrekken
'Amsterdam verandert qua samenstelling. Ik vind dat het een onderwerp van debat moet zijn. Dat moet je niet alleen zelf vinden, daar moet je ook de burgers bij betrekken', zegt Aalbersberg. Op wat voor manier hij de burger bij dat debat wil betrekken, wordt niet duidelijk in het interview.

'Vissen in eigen vijver'
Aalbersberg wordt geadviseerd door voormalig PvdA-politica Fatima Elatik. Zij draagt zelf ook een hoofddoek. Ze wordt door de Amsterdamse politie ingehuurd als directeur diversiteit. 'Ze kan haarfijn uitleggen waar de echte spanning zit', vindt Aalbersberg. 'Bij het selecteren van personeel denken we vaak te veel langs standaardpatronen. We vissen te veel in onze eigen vijver. Fatima houdt mij scherp.'

Reacties
Volgens politiebond ANPV slaat de Amsterdamse politie door met het voorstel. Ook de Amsterdamse VVD staat niet te springen om het plan. De partij noemt het 'een zorgelijke ontwikkeling die de Amsterdamse politie niet eenzijdig zou moeten besluiten'. Via Twitter laat de VVD weten raadsvragen te stellen. Paul Slettenhaar (VVD) van stadsdeel Zuid noemt het idee 'schokkend', maar stelt zichzelf gerust door op te merken dat dit geen gemeentelijk beleid of lokaal te bepalen is.

Schokkend. Maar dit is gelukkig geen gemeentelijk beleid of lokaal te bepalen. https://t.co/BkR3kYbvaI

— Paul Slettenhaar (@Paulslettenhaar) May 18, 2017

Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling die de Amsterdamse politie niet eenzijdig zou moeten besluiten. Vanmiddag vragen we opheldering. https://t.co/WKpluN8L4f

— VVD Amsterdam (@VVDAmsterdam) May 18, 2017